KIJEV, MOSKVA – Ruske snage jutros su izvele nov napad na infrastrukturu Ukrajine, a eksplozije su se u čule u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima.

Na Zaporožje je ispaljeno najmanje 17 raketa u roku od sat vremena, što je najžešći napad na ovaj grad od početka ruske invazije, prenosi Rojters.

Pogođena su energetska postrojenja na jugu, istoku i zapadu Ukrajine, što je uzrokovalo prekid u snabdevanju strujom, saopštila je državna energetska kompanija Ukrenergo.

U Kijevu su se začule najmanje tri eksplozije, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je apelovao na građane da ostanu u skloništima.

Portparol vazdušnih snaga Ukrajine Jurij Ihnat je izjavio da je ukrajinska PVO oborila pet od sedam neprijateljskih dronova i neprijateljskih pet od šest raketa Kalibar.

Dodao je da PVO Ukrajine nije mogla da obori 35 projektila iz sistema S-300, koji su ispaljeni na oblasti Harkova i Zaporožja.

HARKOV je danas pogodilo oko 10 projektila, a gradska infrastruktura je oštećena, saopštio je šef vojne administracije Harkovske oblasti Oleh Sinehubov na Telegramu.

U napadu je povređeno sedam ljudi, od toga su dvoje u teškom stanju, dodao je Sinehubov, prenosi Index.hr
Sinehubov je dodao da je u nekim delovima grada prekinuto snabdevanje električnom energijom, prenosi TASS.

Službe za vanredne situacije su na terenu, a procena štete je u toku.

PREDSEDNIK FRANCUSKE Emanuel Makron izjavio je danas da ne isključuje slanje borbenih aviona Ukrajini u nekom trenutku, ali da to sada nije prioritet.

” Ništa ne isključujem,” rekao je Makron novinarima u Briselu na kraju samita EU lidera, kome je prisustvovao i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

Dodao je da je proritet pomoć Ukrajini u narednim nedeljama i mesecima, a da borbeni avioni ne mogu da budu isporučeni u tom roku.

PORTPAROL Kremlja Dimitrij Peskov saopštio je danas da će se predsednik Rusije Vladimir Putin obratiti Federalnoj skupštini Ruske federacije 21. februara, a jedna od tema će biti i dešavanja u Ukrajini.

Predsednik Rusije će govoriti i o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji, prenose RIA Novosti.

Peskov je naveo da će na ovo obraćanje biti pozvani i učesnici rata u Ukrajini.

Pitanje akreditacije stranih novinara ostaje otvoreno, dodao je Peskov.

ZAMENIK premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je danas da će njegova zemlja u martu smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, odnosno za pet odsto.

“Nećemo prodavati naftu onima koji direktno ili indirektno učestvuju u ograničavanju cene nafte,” rekao je Novak, prenosi Rojters.

On je dodao da će Rusija zbog toga dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, što će “pomoći obnavljanju tržišnih odnosa.”