Naslovna HRONIKA Žestoki napadi ruskih snaga, na Zaporožje ispaljeno 17 raketa za sat vremena

Žestoki napadi ruskih snaga, na Zaporožje ispaljeno 17 raketa za sat vremena

KIJEV, MOSKVA – Ruske snage jutros su izvele nov napad na infrastrukturu Ukrajine, a eksplozije su se u čule u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima.

Na Zaporožje je ispaljeno najmanje 17 raketa u roku od sat vremena, što je najžešći napad na ovaj grad od početka ruske invazije, prenosi Rojters.

Pogođena su energetska postrojenja na jugu, istoku i zapadu Ukrajine, što je uzrokovalo prekid u snabdevanju strujom, saopštila je državna energetska kompanija Ukrenergo.

U Kijevu su se začule najmanje tri eksplozije, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je apelovao na građane da ostanu u skloništima.

Portparol vazdušnih snaga Ukrajine Jurij Ihnat je izjavio da je ukrajinska PVO oborila pet od sedam neprijateljskih dronova i neprijateljskih pet od šest raketa Kalibar.

Dodao je da PVO Ukrajine nije mogla da obori 35 projektila iz sistema S-300, koji su ispaljeni na oblasti Harkova i Zaporožja.

HARKOV je danas pogodilo oko 10 projektila, a gradska infrastruktura je oštećena, saopštio je šef vojne administracije Harkovske oblasti Oleh Sinehubov na Telegramu.

U napadu je povređeno sedam ljudi, od toga su dvoje u teškom stanju, dodao je Sinehubov, prenosi Index.hr
Sinehubov je dodao da je u nekim delovima grada prekinuto snabdevanje električnom energijom, prenosi TASS.

Službe za vanredne situacije su na terenu, a procena štete je u toku.

PREDSEDNIK FRANCUSKE Emanuel Makron izjavio je danas da ne isključuje slanje borbenih aviona Ukrajini u nekom trenutku, ali da to sada nije prioritet.

” Ništa ne isključujem,” rekao je Makron novinarima u Briselu na kraju samita EU lidera, kome je prisustvovao i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

Dodao je da je proritet pomoć Ukrajini u narednim nedeljama i mesecima, a da borbeni avioni ne mogu da budu isporučeni u tom roku.

PORTPAROL Kremlja Dimitrij Peskov saopštio je danas da će se predsednik Rusije Vladimir Putin obratiti Federalnoj skupštini Ruske federacije 21. februara, a jedna od tema će biti i dešavanja u Ukrajini.

Predsednik Rusije će govoriti i o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji, prenose RIA Novosti.

Peskov je naveo da će na ovo obraćanje biti pozvani i učesnici rata u Ukrajini.

Pitanje akreditacije stranih novinara ostaje otvoreno, dodao je Peskov.

ZAMENIK premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je danas da će njegova zemlja u martu smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, odnosno za pet odsto.

“Nećemo prodavati naftu onima koji direktno ili indirektno učestvuju u ograničavanju cene nafte,” rekao je Novak, prenosi Rojters.

On je dodao da će Rusija zbog toga dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, što će “pomoći obnavljanju tržišnih odnosa.”

Exit mobile version