Simbolično, mjesec dana nakon razornog zemljotresa u Turskoj, ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj, sastao se s gradonačelnikom Novog Pazara, Nihatom Biševcem, kako bi zahvalio na humanitarnoj pomoći koju su građani prikupili i uputili stradalima.

Novi Pazar je brzo i kvalitetno organiziovao pomoć za porodice koje su preživjele strahote katastrofalnog zemljotresa. Vaši sugrađani su nam pored pomoći poslali i poruku da su u ovim teškim trenutcima uz narod Turske, rekao je ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj, prenosi Radio-televizija Novi Pazar.

“Od tada je krenulo 15 kamiona prema Turskoj, a ovaj kamion koji vidite iza mene je 16 koji nosi pomoć našem narodu. Akcija neće stati i to me posebno usrećuje. Iz Sandžaka nije došla samo pomoć u robi, već i u novcu. Preko 550 hiljada eura je sakupljeno na ovom prostoru i proslijeđeno stradalima u Turskoj. Želim se zahvaliti gradonačelniku Novog Pazara Nihatu Biševcu i svim ovim prijateljima na dobroj organizaciji i na tome što su u ovim teškim trenucima iskazali ljubav i pomogli iz srca. Pomoć je stigla i iz Tutina i Sjenice. Simbolika današnje utakmice kojoj ću prisustvovati je također važna, publika će bacati igračke na teren, a zatim ih donirati djeci u Turskoj. Zahvaljujem se Fudbalskom klubu Novi Pazar. Na kraju želim dodati da je Vlada Srbije učinila mnogo, premijerka i predsjednik su poslali oko milion eura u novcu i oko dva miliona eura u humanitarnoj pomoći,” rekao je ambasador Aksoj.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Bičevac, zahvalio se ambasadoru Aksoju na posjeti i istakao da je pomaganje bratskom narodu koji je preživjeo strahote katastrofe, naša obaveza i želja.

“Danas smo imali priliku da se sastanemo i ispratimo još jedan kamion humanitarne pomoći. Teška tragedija zadesila je narod Turske i Sirije, a Novi Pazar se suosjeća sa svima njima. Građani Novog Pazara su, kao i mnogo puta do sada, pokazali svoju humanost i solidarnost. Moram se zahvaliti svim građanima, humanitarnim organizacijama, volonterima, institucijama i vjerskim zajednicama što su pomagali u robi i novcu, kao što je i Turska pomagala nama kada nam je to bilo potrebno. Sve to još više učvršćuje naše historijske i bratske odnose,” rekao je Biševac.

Novi Pazar se ponovo pokazao kao grad koji brine o ljudima koji se nalaze u nevolji. Ambasador Aksoj, na kraju posjete izrazio je žaljenje zbog požara koji se u Novom Pazaru dogodio dan ranije i odnio četiri mlada života.

Pored gradonačelnika Novog Pazara i ambasadora Turske, kamion koji prevozi pomoć su ispratili generalni konzul te zemlje u Novom Pazaru, Bašar Bašol, lider SDP-a Rasim Ljajić, pokretač dobrotvornih akcija Kasim Zoranić, predstavnici humanitarnih organizacija iz Novog Pazara, Turskog kulturnog centra, volonteri idr.

Podsjetimo se da je razorni zemljotres koji se desio prije mjesec dana u Turskoj odnio preko 50.000 života, a preko 13.000 naknadnih potresa izazvalo je urušavanje i oštećenje na više od 214.000 zgrada. Međunarodna zajednica i humanitarne organizacije pružile su pomoć u nastojanju da se ublaže posljedice ove katastrofe, a Novi Pazar je svojim angažmanom i humanitarnom pomoći pokazao da je solidaran i da brine o ljudima u nevolji.