Naslovna FB Glavna Ambasador Republike Češke: Izuzetno važna saradnja sa Novim Pazarom, naročito zbog njegove...

Ambasador Republike Češke: Izuzetno važna saradnja sa Novim Pazarom, naročito zbog njegove orijentacije prema EU

Ambasador Republike Češke u Beogradu Tomaš Kuhta kazao je da je izuzetno važna saradnja sa Novim Pazarom, naročito zbog njegove orijentacije prema Evropskoj Uniji. On je kazao da multikulturalnosti predstavlja veliko bogatstvo. Ovo je inače prva zvanična poseta ambasadora Kuhte Novom Pazaru.

Ambasador Republike Češke kazao je za RTV Novi Pazar da veze Ambasade te zemlje u Srbiji sa Sandžakom i Novima Pazarom imaju dugu tradiciju. Dosadašnju saradnju ocenio je izuzetno plodonosnom, naročito u oblasti IT sektora.

” Zadnji put smo realizovali posetu dva stručnjaka iz Novog Pazara što se tiče IT sektora, te saradnje u sektoru pametnih gradova. Reč je o četvorodnevnoj poseti tokom koje smo nastojali da prenesemo naša iskustva. Najviše naša znanje o tome kako bi gradska uprava mogla najefikasnije da napravi integrisani saobraćaj. Takođe o rešavanju problema parkiranja u centru grada. To su sve stvari u kojima je Češka napravila veliki napredak i mene raduje da su ljudi iz Novog Pazar mogli da nauče nešto od toga” kazao je Kuhta.

Važne investicije u oblasti poljoprivrede

On je podsetio i na druge važne investicije u Sandžaku. Posebno je istakao da ga raduje da je Novi Pazar prema poslednjem popisu jedan od gradova koji beleži porast broja stanovnika u odnosu na prethodni period.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je Češka prijateljska zemlja.

”Dosta su ulagali u razvoj poljoprivrede. Skoro smo imali naše predstavnike, koji su bili u studijskoj poseti, na programu IT sektora. Sigurno je da puno toga pozitivnog možemo da naučimo. Pomoć koju su nam pružili za nas je važna. Češka razvijena u svim oblastima, a Novi Pazar su prepoznali kao grad koji koji ima evropsku perspektivu” kazao je Biševac.

Tokom razgovora bilo je još i reči o izazovima i perspektivama, te trenutnim ulaganjima i projektima.

Exit mobile version