VAŠINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je jasno da je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran za ratne zločine i ocenio da je odluka Međunarodnog krivičnog suda suda (MKS) da se izda nalog za hapšenje predsednika Rusije bila opravdana.

MKS je ranije pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje da je u periodu trajanja sukoba u Ukrajini izvršio krivično delo protivpravne deportacije dece i protivzakonitog prebacivanje ljudi iz Ukrajine u Rusiju, prenosi Si-En-En.

“Očigledno je počinio ratne zločine. Mislim da je to opravdano”, rekao je Bajden tokom susreta sa novinarima.

U zvaničnom saopštenju američke administracije se navodi da su Sjedinjene Države zaključile da su ruske snage činile ratne zločine u Ukrajini i podržavaju odluku da se počinioci ratnih zločina izvedu pred lice pravde.

“Nema sumnje da Rusija čini ratne zločine i zverstava u Ukrajini i jasno nam je da oni koji su odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde”, navodi se u saopštenju.

Potez MKS obavezuje 123 države članice suda da uhapse Putina ukoliko uđe na njihovu teritoriju, a potopm ga prebace u Hag na suđenje.

MKS je pod istim optužbama izdao nalog za hapšenje Marije Lvove-Belove, komesarke za dečija prava u Ruskoj Federaciji.

U poslednjem izveštaju istraživača sa američkog Univerziteta Jejl navodi se da je Rusija u sklopu “velike sistemske mreže” držala najmanje 6.000 ukrajinskih mališana u najmanje 43 logora i drugih objekata.

Međutim, Rusija je negirala optužbe da su njene snage činile zlomčine tokom sukoba u Ukrajini, a Kremlj je u petak saopštio da je iz perspektive Rusije nalog MKS za hapšenje Putina nečuven i besmislen.

indeksonline.rs/Tanjug