VAŠINGTON – Muslimani širom sveta suviše se često suočavaju sa diskriminacijom i mržnjom zbog svojih verskih uverenja, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken povodom Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije.

Ujedinjene nacije su prošle godine proglasile 15. mart Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije, a tog dana se obeležava i godišnjica od terorističkog napada izvedenog 2019. godine u dve džamije u gradu Krajstčerču na Novom Zelandu.

Tog dana, naoružani napadač je izvršio upad u dve džamije, ubio 51 vernika, a ranio njih 40.

U saopštenju Stejt departmenta, Blinken podseća da svaka osoba, gde god da živi, ima pravo na slobodu misli, savesti, veroispovesti i uverenja, uključujući slobodu da promeni svoja uverenja ili da ne veruje.

Ukazuje se da svaka osoba takođe ima slobodu, bilo pojedinačno ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, da manifestuje svoja uverenja tokom bogosluženja, obreda, različitih praksi i podučavanja.

“Na ovaj dan skrećemo pažnju na ljude širom sveta koji su maltretirani, pritvoreni, zatvoreni ili čak ubijeni zbog toga kako se identifikuju i šta praktikuju, zbog prelaska na islam ili zbog toga što su percipirani kao muslimani”, navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug