Naslovna srbija Beograd Brnabić se sastala sa potpredsednicom EIB Lilianom Pavlovom

Brnabić se sastala sa potpredsednicom EIB Lilianom Pavlovom

Beograd, 30. marta 2023. FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/ nr

BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa potpredsednicom Evropske investicione banke (EIB) Lilianom Pavlovom o projektima koji se u Srbiji sprovode uz pomoć te finansijske institucije, a doprinose ekonomskom i socijalnom boljitku građana.

Brnabić je naglasila da je saradnja sa EIB posebno važna u oblastima infrastrukture, zdravstva, energetike, obrazovanja i istraživačkih centara, saopšteno je iz Vlade.

Predsednica Vlade je, govoreći o putnoj infrastrukturi, posebno ukazala na značaj Koridora 10 i ulaganja u železničku infrastrukturu, sa posebnim naglaskom na ulaganje u lokalnu putnu infrastrukturu.

Premijerka je istakla da je železnička infrastruktura od izuzetnog značaja za povezivanje ne samo sa zemljama regiona, već i Evrope, što bi doprinelo da Srbija postane ekonomski privlačnija zemlja za investitore.

Brnabić je rekla da je oblast energetike u fokusu Vlade Srbije, da je u planu investicija u dve reverzibilne hidroelektrane, a da je izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom veoma značajan projekat, čiji se završetak očekuje u oktobru ove godine.

Brnabić je sagovornici ukazala na nove potencijalne oblasti za ulaganja, kao što su naučno-istraživački centri, i predstavila projekat izgradnje BIO4 kampusa.

Potpredsednica EIB Liliana Pavlova ocenila je da je saradnja sa Srbijom konstruktivna i navela da će biti nastavljena i u narednom periodu, posebno kada je reč o putnoj i železničkoj infrastrukturi, ulaganju u zdravstveni sektor, kao i oblast dualnog obrazovanja.

Pavlova se saglasila sa premijerkom Brnabić da je ulaganje u Koridor 10 prioritet broj jedan, kao i ulaganje u putnu infrastukturu.

Potpredsednica EIB naglasila je da su železnice visoko na agendi te finansijske institucije, a posebno oblast zdravstva, odnosno završetak izgradnje kliničkih centara u Kragujevcu i Novom Sadu.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version