BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će ove godine biti sprovedena veoma velika i važna reforma za Srbiju i njene građane, a to je digitalizacija zdravstva i uvođenje eKartona, koji će povezati državno i privatno zdravstvo i omogućiti da u zdravstvu sve bude na jednom mestu.

Na godišnjoj konferencija o ekonomskim reformama i obeležavanju 15. godišnjice izdavanja NALED-ove publikacije Siva knjiga, sa 100 preporuka za vladu, Brnabićeva je rekla da je već pri kraju uvođenje eAgrara.

Takođe, jedna od važnih reformi ove godine će biti, istakla je premijerka, izmena Zakona o planiranju i izgradnji, kojim će biti rešen problem konverzije uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem.

“A nakon toga i rešavanje legalizacije objekata. I od 2024. verujem da ćemo biti dosta uspešniji nego ove godine”, naglasila je Brnabićeva.

Dodala je da je prošle godine startovao i sistem Socijalnih karata, koji je bio do sada najkompleksniji poduhvat.

Čestitala je NALED-u veliki jubilej i dodala da je NALED omogućio svim vladama u prethodnih 15 godina da menjaju Srbiju na bolje i da se poboljša privredni ambijent.

Brnabićeva je rekla da je NALED doprineo stvaranju boljeg poslovnog ambijenta za investitore, koji povećavaju broj radnih mesta u zemlji, što utiče i na životni standard građana.

Istakla je da je za Srbiju veoma važno što je prešla iz ekonomije zasnovane na radnom intenzivnim investicijema na ekonomiju zasnovanu na znanju, inovacijama i novim tehnologijama, koja donosi mnogo brži i dinamičniji rast srpske privrede.

“Tokom 2022. imali smo 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, uprkos teškim i izazovnim vremenima. Takođe, 2023. biće teška. Investitori su konzervativni i nikad nisu bili obazriviji i nisu naročito spremni da dodatno investiraju, niti da traže nove investicione destinacije”, navela je ona.

Kaže da je upravo zato ovo 15. izdanje Sive knjige NALED-a važnije nego ikada, jer je na vladi da se bori za svaku investiciju.

“Tako da ćemo više pažnje nego ikada posvetiti preporukama, a posebno 15 ključnih. Ipak, veliki broj preporuka se već implentira ili je u planu da se implemntira. Ovo je svake godine dobra prilika da se setimo šta smo sve postigli i promenili. Čak sedam od ključnih 15 preporuka je u oblasti digitalizacije”, rekla je premijerka.

Kazala je da se na uvođenju zdravstvenog eKartona radi već dve godine i da će u 2022. biti izmenjen čitav niz propisa u oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja, kako bi eKarton zaživeo i postao stub čitavog zdravstvenog sistema.

Dodala je da su tokom 2022. završena dva sistemska rešenja za javnu upravu.

Jedan je jedinstveni informacioni sistem prosvete koji je povezan sa tržištem rada, preko kojeg može prvi put da se vidi koliko ima dece u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovaju, koliko država i gde ulaže u obrazovanje, koliko se čeka na posao, kolike su plate, gde treba dodatno uložiti i slično, rekla je Brnabićeva.

Kaže da je drugi sistem, uveden u aprilu 2022, bio za Socijalne karte, koje prvi put omogućavaju se da se bolje targetira i iskoristi socijalna pomoć.

Premijerka je naglasila da digitalizacija i uvođenje eUprave ne znači samo da se sve radi elektronski već već i reformu citavog procesa, kao i uvođenje zdravog razuma u procese javne uprave, analizu i drugo.

Dodala je da je u četvrtak bio održan u vladi još jedan sastanak Saveta za podizanje BDP-a i da će se od Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca tražiti, u saradnji sa NALED-om, da na mesečnom nivou dostavljaju sve oko ispunjavanja zahteva za izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola.