BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa komesarkom Saveta Evrope za ljudska prava Dunjom Mijatović i istakao posvećenost Srbije stabilnosti u regionu i obezbeđivanju povoljne klime za dijalog i rešavanje svih otvorenih pitanja na miran i odgovoran način.

Ministarstvo spoljnjih poslova je saopštilo da je razgovor je bio posvećen temama iz nadležnosti komesarke, kao što su stanje ljudskih prava i sloboda, tranziciona pravda, prava žena i rodna ravnopravnost, sloboda izražavanja, okupljanja i udruživanja.

Dačić je rekao da Srbija visoko ceni ulogu Komesara za ljudska prava, kao važnog mehanizma za zaštitu i unapređenje stanja ljudskih prava i sloboda u državama članicama SE, uključujući i kroz identifikovanje i ukazivanje na eventualne nedostatke, kako u zakonodavnom okviru kojim je regulisano pitanje ljudskih prava, tako i njegovoj primeni, istaknuto je u saopštenju.

Šef srpske diplomatije napomenuo je da reforme ostaju naš glavni prioritet, te izrazio zahvalnost Savetu Evrope na podršci u reformskom procesu.

Dačić je naglasio da je neophodno jačati politički dijalog među članicama Saveta Evrope i posebno podvukao posvećenost Srbije stabilnosti u regionu i obezbeđivanju povoljne klime za dijalog i rešavanje svih otvorenih pitanja na miran i odgovoran način, navodi se u saopštenju.

Ministar je ocenio brojne korake koji su ostvareni u oblasti vladavine prava kao jasan pokazatelj posvećenosti evropskim integracijama i stvaranju stabilnih osnova za dalji razvoj.

U saopštenju se ističe su sagovornici, razmenili mišljenje i o stanju ljudskih prava i sloboda srpskog naroda na KiM, uključujući prava i slobode povratnika koji su obrađeni u komesarkinom Memorandumu objavljenom nakon posete KiM u junu prošle godine, gde su prepoznate mnogobrojne prepreke održivom povratku srpskog stanovništva na KiM.

Foto: Tanjug