BEOGRAD – Srbija je čvrsto opredeljenja za proces tranzicije energetskog sektora u kome je unapređenje energetske efikasnosti jedan od najvažnijih strateških ciljeva, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u razgovoru sa stalnim predstavnikom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakupom Berišom.

“Osim toga što pružamo subvencije domaćinstvima kako bi unapredili energetsku efikasnost stambenih objekata u kojima žive, Ministarstvo radi i na unapređenju energetske efikasnosti objekata javnog sektora”, rekla je ona.

Kako je navedeno u saopštenju resornog ministarstva, Đedovićeva je ukazala da Srbija zajedno sa UNDP realizuje važan projekat energetske sanacije 27 zgrada centralne vlasti u kojima će se povećati udobnost, značajno smanjiti finansijski izdaci i povećati ekološke standarde.

“U toku je prva faza projekta u okviru koje se izrađuju energetski sertifikati za izabranih 27 zgrada, zatim se izrađuju detaljni energetski pregledi i priprema tehničke dokumentacije za dobijanje rešenja o odobrenju izvođenja radova. Neophodno je da ubrzamo energetske preglede i druge procedure kako bismo do kraja leta, kako smo i planirali, krenuli u izvođenje radova čija je vrednost 40 miliona evra”, rekla je Đedović.

Ministarka je podsetila da je u saradnji sa UNDP završen projekat uvođenja i primene sistema energetskog menadžmenta u opštinama kao i promovisanje ulaganja u energetsku efikasnost u javnim zgradama i opštinskim službama.

“Uspostavili smi podsticajni pravni okvir za uvođenje i efikasan rad sistema energetskog menadženta i sa 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiji i potpisali povelju o energetskoj efikasnosti sa ciljem podizanja javne svesti i kapaciteta za primenu sistema energetskog menadžmenta i povećanje investicija u energetsku efikasnost”, rekla je Đedovićeva.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš ukazao je na kontinuiranu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike tokom koje su smanjene barijere za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji.

On je istakao dobre rezultate u uvođenju sistema energetskog menadženta i promovisanju energetske efikasnosti u javnim zgradama, navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug