PODGORICA – Crnogorski predsednik i pretendent na joss jedan predsedniccki mandat Milo Djukanovich raspisao je danas prevreme parlamentarne izbore za 11. jun.

Djukanovich, koji je jucce doneo ukaz o raspusstanju Skupsstine Crne Gore, izjavio je na konferenciji za novinare da su svi svesni duboke političke i institucionalne krize, koju je, kako je rekao, proizvela neodgovorna većina.

“Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta prossle godine vladi je izglasano nepoverenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata”, rekao je Djukanovich.

Kazao je da je ubedjen da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora.

“Umesto toga, promenjiva većina pribegla je neustavnom delovanju i donela izmene Zakona o predsedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva”, naveo je crnogorski predsednik, koji je i kandidat DPS za joss jedan predsedniccki mandat na izborima u nedelju, 19. marta.

On tvrdi da su se, nakon neuspelog pokussaja da lider Demosa Miodrag Lekich formira vladu, stekli uslovi da u skladu sa Ustavom donese ukaz o raspuštanju parlamenta.

“Primjenjujući član 92 stav 5, doneo sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun”, rekao je Đukanović novinarima u Vili Gorica.

indeksonline.rs/Tanjug