BEOGRAD – U dečijim vrtićima u Beogradu tokom marta registrovano je šest epidemija uzrokovanih stomačnim virusima, sa ukupno 83 obolele dece.

Najčešći simptomi su malaksalost, mučnina, povraćanje, dijareja i povišena telesn temperatura.

“Podaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je povećan broj prijavljivanja obolelih od stomačnih virusa, naročito u dečijim kolektivima predškolskim ustanovama. Tokom marta ukupno je registrovano šest epidemija u kojima je obolelo 83 dece. Od toga četiti epidemije su bile uzrokovane rota virusom, a dve adeno virusom”, rekla je danas za Tanjug epidemiolog Slavica Maris, načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Uglavnom u kliničkoj slici, kako je navela, dominira mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, a može se javiti i povišena temepratura.

“Uobičajeno simptomi traju dan ili dva, ali mogu i duže da traju. Zbog povećanog gubitka tečnosti može doći i do dehidratacije, pa je neophodno u hospitalnim uslovima nadoknada elektrolita”, rekla je dr Maris.

“Ne postoji kauzalna terapija, antibiotici se ne preporučuju, već samo simptomatska terapija. Ukoliko imate povišenu temperaturu, to je korišćenje lekova za snižavanje temperature, nadoknada tečnosti, kao i dijetalna ishrana”, kazala je dr Maris.

Prema njenim rečima, broj zaraženih korona virusom se povećava.

“Tokom marta ukupno je registrovano 15 epidemija korona virusa, najviše u zdravstvenim ustanovama i to 13 i dve u ustanovama socijalne zaštite. Najčešće su to blaži simptomi – respiratorno curenje iz nosa, povišena temperatura i gušobolja”, rekla je dr Maris.

indeksonline.rs/Tanjug