BUKUREŠT – Učenici tima Republike Srbije okitili su se s tri medalje na 14. Rumunskom masteru u matematici (RMM) u Bukureštu, jednom od najprestižnijih svetskih takmičenja iz matematike za učenike srednjih škola, saopštilo je Društvo matematičara Srbije.

U ekipi Srbije, koja je sveukupno zauzela četvrto mesto, Gvozden Lapčević i Mateja Vukelić osvojili su srebrne medalje, Vukašin Pantelić uzeo je bronzanu, dok je Aleksandar Višnjić dobio pohvalu, a svi su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.

Pored nagrađenih učenika, sastavni deo ekipe Srbije činili su i učenici Andrija Živadinović (Gimnazija “Svetozar Marković”, Niš) i Vukašin Đinović (Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”, Novi Sad).

Ekipa Srbije je zauzela 4. mesto u konkurenciji od 90 učenika iz 16 zemalja sveta na nadmetanju koje se održava od 27. februara do 4. marta.

Celokupni RMM tim, koji su predvodili dr Miljan Knežević i Miloš Milićev sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zahvalio se Društvu matematičara Srbije i rukovodstvu Matematičke gimnazije u Beogradu na pomoći prilikom organizovanja učešća i priprema za ovo veoma važno takmičenje, navodi se u saopštenju.