ANKARA, MOSKVA – Ankara smatra da je važno da se sukob između Rusije i Ukrajine reši razgovorima što pre, rekao je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom telefonskog razgovora predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Predsednik Erdogan je kazao da pridaje veliki značaj naporima za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine putem razgovora što pre, saopštila je kancelarija predsednika Turske, preneo je TAS S.

Ankara je u više navrata dolazila na ideju da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, navela je agencija i dodala da je Turska, takođe, bila domaćin razgovora ruske i ukrajinske delegacije.

U telefonskom razgovoru sa Putinom, Erdogan je rekao da razume namere Rusije da ukloni prepreke vezane za ruski izvoz hrane u okviru sporazuma o žitu, saopštio je Kremlj.

Lider Turske je pozdravio spremnost Rusije da produži istanbulske sporazume u vezi sa izvozom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i deblokira ruski izvoz hrane i đubriva, navodi se u saopštenju Kremlja nakon telefonskog poziva.

Ranije danas, kancelarija Erdogana je saopštila je da je predsednik Turske zahvalio Putinu na njegovom pozitivnom stavu za produžetak inicijative za crnomorsko žito.

Putin i Erdogan su u telefonskom razgovoru izrazili zadovoljstvo pozitivnim trendom u bilateralnim trgovinskim i ekonomskim odnosima, saopštio je Kremlj.

Oni su se fokusirali na hitna pitanja rusko-turskog partnerstva u različitim oblastima i izrazili zadovoljstvo pozitivnom dinamikom trgovinsko-ekonomskih odnosa, uspešnom realizacijom zajedničkih strateških projekata u energetskom sektoru, uključujući snabdevanje gasom i izgradnju nuklearne elektrane Akuju u Turskoj, navodi se u saopštenju.

Predsednik Turske se još jednom iskreno zahvalio na pomoći u suočavanju sa posledicama zemljotresa u Turskoj, uključujući nedavno raspoređivanje ruske poljske bolnice u provinciji Hataj.
Dogovoreno je i da se prouči mogućnost organizovanja isporuka građevinskog materijala iz Rusije kako bi se obnovila devastirana infrastruktura i stambene zgrade.

indeksonline.rs/Tanjug