BEOGRAD – Potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine otvorilo bi vrata ka boljoj ekonomskoj integraciji i donelo bi veću stopu rasta regionu Zapadnog Balkana, rekao je danas specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

“Potpisivanje sporazuma otvara vrata ka boljoj ekonomskoj integraciji u međunarodnoj poslovnoj zajednici, tako da region ne bude samo šest malih zemalja, nego veliki region sa 20 miliona ljudi, sa 125 milijardi vrednom ekonomijom i stopom rasta koja je skoro četiri puta veća nego kod suseda u Italiji, to je ono što se može postići i na šta se mi fokusiramo”, rekao je Eskobar na konferenciji za medije u Beogradu.

On je, nakon dvodnevne posete Beogradu, gde je razgovarao sa predesednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, dodao da postoje prepreke onome što bi Zapadni Balkan mogao da budem za 10 ili 20 godina.

Objasnio je da će sporazum o normalizaciji odnosa doneti nov način gledanja, čak i onima koji se njemu protive, i u Srbiji i na KiM.

Na pitanje da li može da objasni odnos između prethodnog dogovora i ovog sada, Eskobar kaže da osnovni sporazum o normalizaciji odnosa obuhvata sve Briselske sporazume i to uključuje i formiranje ZSO.

“Ono što je obuhvaćeno Briselskim sporazumom mora se ostaviti, to je postojeća međunarodna obaveza koja mora biti sprovedena, i stari sporazum je u njega uključen”, rekao je Eskobar.

On je objasnio kako bi novi sporazum trebalo da otvori put ka većoj integraciji Zapadnog Balkana.

“Voleo bih da iskoristimo novi Berlinski proces da otvori granice koje se odnose na članove EU, da dozvolimo ljudima da standardizuju dokumenta, da ljudi ne čekaju u kolonama, a s obzirom na tehnologiju koja nam je danas dostupna to je potpuno moguće”, rekao je Eskobar.

indeksonline.rs/Tanjug