ABU DABI – Investicioni fond iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) razmatra mogućnosti preuzimanja britanskog ogranka banke Silicijumske doline nakon njenog kolapsa prošle nedelje, preneo je danas Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Isti izvori navode da fond Rojal grupa, kojim predsedava savetnik UAE za nacionalnu bezbednost, šeik Tanun bin Zajed Al Nahjan, razmatra o potencijalnom otkupu preko jedne od svojih filijala.

Događaji u ogranku banke Silicujmske doline u Velikoj Britaniji prelivaju se na tehnološki sektoru toj zemlji, izazivajući zabrinutost među startap kompanijama i kompanijama rizičnog kapitala zbog gubitka pristupa sredstvima koja mahom dolaze od zajmodavaca.

Potencijalno preuzimanje banke od strane firme šeika Tanuna naglašava rastuću finansijsku moć Abu Dabija u globalnim poslovima i podseća na 2008, kada su najbogatije monarhije Persijskog zaliva kupile udele u zapadnim bajkama, kao što je to učinila grupa Siti, navodi Blumberg.

Agencija navodi da je šeik Tanun među najvažijim ličnostima kraljevske porodice iz Abu Dabija kada je reč o biznisu, kao i da pored uloge predsednika u Rojal grupi, on predsedava i fondom ADK, kao i Banke Abu Dabija.

Prošle nedelje imenovan je za predsednika investicionog fonda Investment Autoriti, vrednog 790 milijardi dolara.

indeksonline.rs/Tanjug