MOSKVA – Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je osujetila pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da ubiju ruskog milijardera, biznismena i generalnog direktora grupe kompanija “Cargrad” Konstantina Malofejeva.

Pres služba FSB-a navela je za TAS S da je organizator pokušaja ubistva Malofejeva osnivač i jedan od vođa takozvanog Ruskog dobrovoljačkog korpusa, ruski državljanin Denis Kapustin, koji živi na teritoriji Ukrajine i deluje pod kontrolom ukrajinske službe bezbednosti, učestvujući u borbenim dejstvima protiv ruskih trupa.

Planirano je da se teroristički napad izvede detonacijom eksplozivne naprave koja je bila pričvršćena ispod automobila Malofejeva, saopštio je FSB, navodeći da su sličnu šemu koristile ukrajinske bezbednosne službe pripremajući se za ubistvo ruske novinarke Darije Dugine.

Ruski istražitelji pokrenuli su krivični postupak protiv Kapustina zbog pokušaja ubistva Malofejeva, po optužbama za terorizam i nezakonitu trgovinu eksplozivom.

Pored toga, prema ruskoj službi bezbednosti, Kapustin je organizovao i direktno učestvovao u napadu pripadnika Ruskog dobrovoljačkog korpusa 2. marta ove godine na sela u Brjanskoj oblasti u Rusiji, kada su poginula dva civila i povređena još dva, među kojima i dete.

Kako je saopšteno, i zbog ovog slučaja pokrenut je krivični postupak.

Pres služba FSB-a podsetila je da su ruski istražitelji u avgustu prošle godine sprečili diverzantski i teroristički napad, koji je planirao Kapustin upotrebom improvizovane eksplozivne naprave u naftnom i gasnom postrojenju u Volgogorodskoj oblasti i da su tada radikalne organizacije neutralisane nakon oružanog otpora.