NJujork – Potpredsednica Vlade Srbije, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković prisustvovala je u sedištu Ujedinjenih nacija skupu „DigitALL: Innovation and technology for gender equality“ koji je povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena organizovala direktorka „UN Women“ Sime Bahus.

Na skupu, koji je simbolično bio u znaku plave boje, učesnicima su se obratili Saba Korosi, predsednik 77. zasedanja Skupštine UN i Metju DŽojin, predsedavajuća 67. komisije Komisije za položaj žena.

Tokom diskusije ukazano je na važnost zaštite prava žena i devojaka u digitalnim prostorima, odnosno rešavanja problema rodno zasnovanog nasilja, kao i digitalnog nasilja.

Diskusija u okviru održavanja 67. zasedanja Komisije za status žena (CSW) na temu „Inovacije i tehnologije za rodnu ravnopravnost“ organizovana je u cilju razmene mišljenja i iskustava, kao i isticanja potreba za inkluzivnom i transformativnom tehnologijom i digitalnim obrazovanjem žena od najranijeg uzrasta.

Događaj na visokom nivou okupio je ministre, predstavnike vodećih međunarodnih organizacija i aktiviste za rodnu ravnopravnost, tehnologe, inovatore i preduzetnike kako bi se naglasila uloga žena i devojaka i ukazalo na važnost smanjenja digitalnog, kao i ekonomsko – socijalnog rodnog jaza i istakla uloga svih zainteresovanih strana u poboljšanju pristupa digitalnim alatima.

„Digitalna rodna ravnopravnost predstavlja jedan od ključnih resursa za razvoj imajući u vidu suočavanja sa globalnim fenomenima kao što su starenja društva i sve veća obrazovna dostignuća mladih žena. Uz osnaživanje svesti o značaju digitalne rodne ravnopravnosti, cilj možemo dostići samo posvećenošću i solidarnošću na međunarodnom planu a verujem da će rad Komisije u sedištu UN, u NJujorku gde je borba za jednakost polova i započeta, biti značajan iskorak na tom putu“, poručila je iz NJujorka Maja Gojković.a