Grad Novi Pazar nastaviće realizaciju projekta „Reforma lokalnih finansija“, koji podržava Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO). Projekat se primenjuje u 10 loklanih samopurava koje već poseduju određene kapacitete za uspešnu primenu principa dobrog upravljanja.

Ovakav pristup omogućava bolje organizovanim jedinicama lokalne samouprave da unaprede svoje resurse u upravljanju javnim finansijama, a istovremeno budu i mentori drugim lokalnim samoupravama u svom regionu i lideri u sprovođenju principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou.

„Reč je o fazi koja će trajati do 2027. godine. Današnjem sastanku prisustvovao je širok krug indirektnih budžetskih korisnika na lokalnom nivou, koji će biti učesnici na projektu. Želimo da prođu kroz određene procese, kako bi uspostavili sistem finansijskog upravljanja i kontrole, kao i sistem interne revizije. Želimo da učinimo sve što je u našoj moći kako bi ograničena sredstva kojim raspolažemo koristili na što bolji način, sa efektom kvalitnih usluga prema građanima“, rekao je načelnik Gradske uprave za izvorne i poverene poslove, Džemil Divanefendić. Direktorka „RELOF3„ projekta, Ana Jolović ističe da će program trajati do 2027. godine. Grad Novi Pazar je prema njenim rečima, prepoznat kao perjanica razvoja među lokalnim zajednicama.

„Radićemo zajednički kroz nekoliko okvira. Nova tema, ne samo za Novi Pazar već za celu Srbiju je uvođenje upravljačke odgovornosti i merenje učinka. Do sada su gradovi i opštine bili fokusirani da se stvari rade po zakonu, što višenije tema jer se podrazumeva, a naredni korak je odgovor šta je postignuto određenim sredstvima. Vršićemo nadzor nad indirektnim budžetskim korisnicima i javnim preduzećima, kao i unapređenje interne kontrole i finansijskog upravljanja“, rekla je Jolović.

Pored osnovnog cilja, podrške lokalnim samoupravama u primeni principa dobrog upravljanja kroz sveobuhvatnu unutrašnju kontrolu i adekvatno upravljanje javnim finansijama, projekat “RELOF3” podstiče i promoviše međuopštinsku saradnju, kako bi lokalne samouprave sa više kapaciteta pružale podršku manjima.