Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju održana je danas u Novom Sadu, a direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić poručila je da se ključnim izmenama Zakona značajno unapređuju postojeća rešenja i osigurava značajno bolji kvalitet obrazovanja.

Najvažnije izmene koje Nacrt predviđa su mogućnost povećanja fonda sati učenja kroz rad i to 60 odsto za trogodišnje obrazovne profile i 40 odsto za četvorogodišnje, pojednostavljenje akreditacije za poslodavce za učenje kroz rad, formiranje mešovitih odeljenja, vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad, utvrđivanje nadležnosti i uloge Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad, uvođenje statusa trening centra za škole, uvođenje trening Alijansi poslodavaca, pravni osnov za finansijsku podršku dualnom obrazovanju

Suština novih rešenja jeste da se osigura kvalitet obrazovanja kroz povezivanje teorije i prakse, uz povećanje broja sati koje mladi provode u savremenom realnom radnom okruženju kompanije, a kompetencije koje budu sticali na ovaj način obezbediće im sigurnu i uspešnu karijeru, dok će kompanijama obezbediti održivost i inovativnost, rekla je Grujić i dodala da je značajno i to što će poslodavci, prema predviđenim izmenama, moći da računaju na jednostavniju proceduru, kako bi ušli u sistem dualnog obrazovanja.

Grujić je istakla da je jedna od važnih izmena uvođenje vrednovanja kvaliteta učenja kroz rad. Prema njenim rečima, škola i poslodavac zajednički će donositi „Program učenja kroz rad“ kako bi se obezbedilo praćenje koje ishode učenja je moguće realizovati kod poslodavca.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija navela je da je od izuzetne važnosti i uvođenje statusa trening centra za škole, kako bi mogle da donose novu, razvojnu dimenziju u povezivanju obrazovanja i privrede u dualnom i neformalnom obrazovanju odraslih, kao i u podizanju kapaciteta poslodavaca. Prema novim rešenjima, dodala je ona, poslodovci će moći da se udružuju u Alijansu kako bi se ostvarili svi ishodi učenja, ukoliko pojedinačno nemaju uslove da ih ostvare. Grujić je naglasila da će trening alijanse omogućiti i da se poveća broj malih preduzeća u sistemu dualnog obrazovanja.

Javna rasprava se sprovodi od 17. marta do 6. aprila 2023. godine. Prvoj javnoj raspravi, kojoj je domaćin bio Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, Pokrajinske službe za zapošljavanje, lokalnih samouprava, edukativnih centara i direktori srednjih škola sa teritorije APV.
Beograd,