BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu Specijalnog suda kojom su Rasim Habibović i Sibela Bronja Habibović osuđeni na po tri godine zatvora zbog krivičnih dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Ponovna presuda Apelacionog suda je doneta nakon što je Vrhovni kasacioni sud u februaru 2022. godine usvojio kao osnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenih i ukinuo pravnosnažnu presudu Apelacionog suda, objavljeno je na sajt tog suda.

Istom odlukom su odbijene sve žalbe branilaca okrivljenih i potvrđena je prvostepena presuda.

Osuđenima su trajno oduzeti telefoni i 2.080 američkih dolara.

Oni su oglašeni krivim jer su od maja pa do druge polovine avgusta 2008. godine, na teritoriji Srbije i to Tutina, Novog Pazara i Beograda, kao i na teritoriji Crne Gore, postali pripadnici organizovane kriminalne grupe na čijem čelu je bio crnogorski državljanin Suad DŽudžević.

DŽudžević, protiv koga se postupak vodi pred tamošnjim pravosudnim organima je grupu organizovao sa, sada osuđenim Musom Ahmadžajom i još nekoliko neidentifikovanih osoba, na teritoriji Crne Gore.

Ahmadžaja je sačinio plan delovanja organizovane kriminalne grupe, da za iznos, ne manji od 300 američkih dolara po migrantu, omoguće nedozvoljen prelazak granice Srbije i Crne Gore, prebacivanje i njihov prihvat na teritoriji Srbije, nedozvoljeni tranzit i smeštaj na području Tutina, a potom i za tranzit od Tutina preko Novog Pazara do Beograda i privremeni smeštaj na području grada Beograda u cilju njihovog daljeg nedozvoljenog tranzita ka zemljama Zapadne Evrope.

Stečenu protivpravnu imovinsku korist osuđeni Ahmadžaja je kao organizator delio sa Habibovićima, u zavisnosti od njihovog zadatka.