BEOGRAD – Po programu dodele sredstava za kupovinu kuća na selu sa okućnicom do sada je dodeljena 1.631 kuća u 119 lokalnih samouprava, useljeno je 5.000 ljudi, 2.250 dece, izjavio je za Tanjug ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Po programu dodele sredstava za kupovinu kuća na selu sa okućnicom do sada je dodeljena 1.631 kuća u 110 lokalnih samouprava, useljeno je 5.000 ljudi, 2.250 dece, izjavio je za Tanjug ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Dodao je da se ovaj program nastavlja, da je najnoviji konkurs raspisan 28. februara i da se prve prijave na ovaj poziv očekuju već narednih dana.

“Interesovanje za program je zaista veliko. Poslednjih dana prethodnog konkursa dnevno smo dobijali između 13 i 15 zahteva, što znači da ove godine možemo očekivati oko 5.000 zahteva”, rekao je on.

Govoreći o tome za koje krajeve Srbije vlada najveće interesovanje mladih za kupovinu seoskih kuća, Krkobabić je rekao da ima zainteresovanih za sve delove Srbije, ali da ipak prednjači Vojvodina.

Najviše zbog dobre infrastrukture u vojvođanskim selima, ali i rešenih imovinsko pravnih odnosa, što se za ostale krajeve Srbije ne bi moglo reći.

Među onima koji su dobili novac za kuće, 20 odsto su mladi, 50 odsto njih već ima zaposlenje a prema Krkobabićevim rečima radi se o najrazličitijim zanimanjima, od prosvetnih radnika, IT nomada, mladih poljoprivrednika.

Krkobabić je najavio da je plan da se posle rešavanja stambenih pitanja, pređe na pomoć mladima zainteresovanim za pokretanje sopstvenog posla.

“Želimo da im izađemo u susret i pomognemo im da nađu redovan i siguran izvor prihoda. Tu pre svega mislimo na pokretanje privrednih aktivnosti u širem smislu, ali i pokretanje uslužnih aktivnosti neophodnih za za žitelje određenih sela”, naveo je Krkobabić.

On je objasnio da se time želi postići da i sela dobiju usluge koje njenim stanovnicima nedostaju, pa će oni koji budu konkurisali za ovu vrstu pomoći morati da vode računa o potrebama lokalnih zajednica i dobiju njihovu potvrdu za to.

indeksonline.rs/Tanjug