Preko 600 atletičara iz 51 zemlje članice Evropske atletske federacije takmičiće u naredna četiri dana na Evropskom prvenstu u dvorani koje se održava u Istanbulu.

Našu zemlju predstavlja 12 atletičara, a prvog dana takmičilo je njih troje. Armin Sinančević i Asmir Kolašinac nisu uspeli da se plasiraju u finale Prvenstva Evrope, dok Angelina Topić jeste.

Drugog dana takmičenja na zaletište skoka udalj izašla su dva srpska atletičara, Lazar Anić i Strahinja Jovančević.

Nažalost, Strahinja nije uspeo da se izbori za osam najboljih u Evropi i on je svoje takmičenje završio u kvalifikacijama najboljim skokom iz druge serije 7.50 m, dok su preostala dva bila prestupi. Ovim rezultatom Strahinja je zauzeo 14. mesto.

Lazar Anić najdalje je skočio u drugoj seriji do 7.75 m, što mu je bilo dovoljno da se kao osmi atletičar plasira u finale Evropskog prvenstva. U prvoj seriji zabeležio je skok od 7.54 m, dok ga je u trećoj seriji uhvatio grč i samo pretrčao pesak.

„Ja sam spreman za skokove preko osam metara, ali videćemo sa doktorom kakva je situacija sa povredom i da li ću biti u stanju da skačem u finalu koje je u nedelju“, rekao je Anić.
Četiri takmičara uspela su da preskoče normu za finale, a najdalji skok zabeležio je Montler Thobias iz Švedske sa 8.14 m.

Finale skoka udalj na programu je u nedelju, 5. marta od 8.12 časova, po našem vremenu.

Boško Kijanović trčao je u petoj kvalifikacionoj grupi na 400 m i zauzeo četvrto mesto rezultatom 47.36 s. Nažalost ovaj rezultat nije bio dovoljan za prolazak u polufinalnu trku.

FOTO: Chiara Montesano | European Athletics