BEOGRAD – U rejonima razmeštaja jedinica 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja, u toku je obuka profesionalnog sastava za realizaciju zadataka osmatranja i kontrole vazdušnog prostora Republike Srbije.

Obuka se izvodi u okviru svakodnevnih aktivnosti jedinice na radarskim položajima, a obuhvata uvežbavanja radarskih tehničara, tehničara za računare, operatora za izlaganje podataka i operatora za identifikaciju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Cilj je da starešine koje su angažovane na ključnim radarskim sredstvima i sistemima održe zahtevani nivo obučenosti i da se unapredi međusobna komunikacija i saradnja borbenih smena u službi vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja.

U procesu obuke proigravaju se procedure u prikupljanju, obradi i distribuciji podataka radarskog osmatranja o situaciji u vazdušnom prostoru i proverava rad tehničkog osoblja na održavanju hardverskih i softverskih komponenti sistema.

Realizacijom ove obuke obezbeđuje se da svi pripadnici 126. brigade VOJIN zadovoljavaju najviše standarde obučenosti, što je, uz visoku ispravnost radarsko-računarskih sredstava, preduslov za efikasnu kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije, piše u saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug