MOSKVA – Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je danas “jugoslovenskim scenarijem” planove Velike Britanije da prebaci granate s osiromašenim uranijumom u Ukrajinu.

“Jugoslovenski scenario. Ove granate ne samo da ubijaju, već inficiraju životnu sredinu i izazivaju onkološka oboljenja kod ljudi koji žive na ovim prostorima”, navela je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je ocenila da je “naivno verovati da će žrtve postati samo oni protiv kojih će to biti upotrebljeno“.

“U Jugoslaviji su, pre svega, stradali vojnici NATO, posebno Italijani. Zatim su dugo pokušavali da od NATO dobiju nadoknadu za izgubljeno zdravlje. Ali njihovi zahtevi su odbijeni. Kada će se probuditi u Ukrajini? Ne govorim o zavisnicima u Kijevu. Već o onima koji su još u stanju da razmišljaju. Njihovi dobročinitelji ih truju”, poručila je Zaharova, a prenosi Sputnjik.

Rukovodilac delegacije Rusije na pregovorima u Beču o pitanjima vojne bezbednosti i kontrole nad naoružanjem Konstantin Gavrilov je rekao da će Moskva, u slučaju da Kijevu bude isporučena municija s osiromašenim uranijumom, reagovati adekvatno i dodao da je “odluka britanskih vlasti još jedan korak ka ivici provalije i eskalaciji”.

“Njene nepredvidive posledice potpuno su na Londonu, njegovim istomišljenicima i zločinačkom terorističkom režimu u Kijevu”, poručio je Gavrilov.

On je istakao da Britanci svojim dejstvima, pre svega, dovode u opasnost obične Ukrajince i istakao da su zapadne vojske koristile tu municiju prilikom bombardovanja Jugoslavije i tokom invazije na Irak, a da je usled toga stradalo više od 1,2 miliona civila.

“Lekcije prošlosti ponovo nisu naučene”, dodao je Gavrilov.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi ranije je rekla da će, pored isporuke borbenih tenkova “čelendžer 2” Ukrajini, Velika Britanija Kijevu isporučivati municiju, uključujući granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

indeksonline.rs/Tanjug