MANAMA – Potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije Snežana Paunović učestvovala je na 146. zasedanju skupštine Interparlamentarne unije u Manami, gde je tokom debate posvećene borbi protiv netolerancije, istakla da se u Srbiji sprovode reforme u oblasti nediskriminacije, u cilju usklađivanja pravnog okvira sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima.

Ona je rekla da borba protiv netolerancije nije jednostavna, kao i da su potrebni dijalog, obrazovanje, politička spremnost da bi rezultat bio vidljiv i dodala da su države su u obavezi da preduzmu pravne mere u borbi protiv diskriminacije.

“Prihvatanjem kulturnih različitosti gradimo ambijent koji odiše mirom”, rekla je Paunović.

Paunović se osvrnula na situaciju na Kosovu i Metohiji i istakla da je obaveza u borbi za osnovna ljudska prava, od kojih je jedno da svako može da živi tamo gde se rodio, da čujemo jedni druge i da ne dozvolimo da se nepravde nanose odlukom pojedinca.

“Ne smemo dozvoliti da se u 21. veku krše osnovna ljudska prava jednog naroda – naroda koji ne može da ode na svoju teritoriju gde ima manastire iz 12. veka”, rekla je potpredsednica Narodne skupštine.

Na međunarodnom planu Srbija je potpisnica brojnih konvencija, a ratifikovano je 8 od ukupno 9 najvažnijih ugovora o ljudskim pravima nastalih pod okriljem UN.

Srbija je primer dobre prakse po tome što je prva država članica UN koja je princip “da niko ne bude izostavljen” iz Agende 2030 prilagodila svom normativnom okviru, navodi se u saopštenju.

Takođe, Vlada Srbije usvojila je Strategiju prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine.

indeksonline.rs/Tanjug