Naslovna Vesti Novi Sad: Dobrovoljno davanje krvi uz VR NAOČARE i virtualnu realnost

Novi Sad: Dobrovoljno davanje krvi uz VR NAOČARE i virtualnu realnost

A visitor tests a GSMA VR simulator during the Mobile World Congress 2023 in Barcelona, Spain, Tuesday, Feb. 28, 2023. After three years of pandemic disruption, MWC, also known as Mobile World Congress, kicked off Monday in Barcelona, Spain, with mobile phone makers showing off new devices and telecom industry executives perusing the latest networking gear and software. (AP Photo/Joan Mateu Parra)

BEOGRAD – Naučno-tehnološki park u Novom Sadu danas je sa Crvenim krstom Srbije, Crvenim Krstom Vojvodine i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizovao nešto drugačije davanje krvi, a svi zainteresovani za donaciju imali su priliku da to učine uz VR naočare i tako izmene pogled na svet u nekoliko minuta.

Okupljeni iz kompanija u NTP-u mogli su da VR naočarama tokom procesa budu na drugoj lokaciji i tako se lakše opuste i budu u mirnijem “svetu”. Ideja je potekla od sa ciljem da se virtualna stvarnost pokaže na delu kada je potrebno umiriti nekog pacijenta, navodi se u saopštenju.

Doktorka Milica Vojnović istakla je da se na ovaj način povećava zainteresovanost i da se poboljšava utisak davanja krvi.

“Odziv je odličan i ovim putem se zahvaljujemo organizatorima i davaocima, jer su velike nestabilnosti sa zalihama krvi i svaka pomoć nam znači. Svaki veći odziv je više nego dobrodošao”, rekla je dr Vojnović.

VR naočare nudile su različite segmente – meditaciju, dokumentarac iz Međunarodne svemirske stanice na kojem su davaoci mogli da vide pogled na Zemlju imao je edukativni karakter i treći segment obuhvatio je kenijsku savanu i tako imao za cilj upoznavanje drugih zemalja.

VR tehnologija se najčešće povezuje sa igricama, ali je ona mnogo više od toga, i sve više će postojati alat koji ćemo koristiti za rešavanje određenih stvari. Biće je sve više u industriji, jer ćete tako mnogo brže učiti ljude, jer su oni više vizuelni tipovi i prvo će gledati na VR-u kako se neki uređaj servisira i to primeniti.

Ovakva akcija postaće redovna aktivnost naše inovativne zajednice.

Davaoci mogu donirati krv svakog radnog dana u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, u Hajduk Veljkovoj 9a, od 7.00 do 19.00 časova.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version