OKLAHOMA – Glasači u američkoj saveznoj državi Oklahomi odbili su legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe, nakon snažnog protivljenja verskih i političkih lidera, kao i policijskih i pravosudnih organa, prenosi AP.

Oklahoma je trebalo da postane 22. američka država koja je legalizovala upotrebu kanabisa za odrasle i da se tako pridruži konzervativnim državama poput Montane i Misurija koje su odobrile slične predloge poslednjih godina.

Mnoge konzervativne američke države takođe su odbacile tu ideju, uključujući Arkanzas, Severnu Dakotu i Južnu Dakotu prošle godine.

Republikanski guverner Kevin Stit i mnogi republikanski kongresmeni i senatori, koji su bili su protiv legalizacije marihuane za lične potrebe i predvodili kampanju odbijanja predloga pozdravili su rezultate glasanja.

Glasači Oklahome su već odobrili upotrebu marihuane za medicinske potrebe u 2018., a država ima jedan od najliberalnijih programa u SAD, sa više od 2.800 licenciranih ambulanti, dok otprilike 10 odsto njene odrasle populacije ima medicinsku dozvolu za kupovinu i konzumiranje kanabisa.

Pitanje legalizacije marihuane u rekreativne svrhe bilo je jedino na glasačkom listiću tokom jučerašnjeg glasanja, a prema preliminarnim rezultatima predlog je odbijen najviše zahvaljući glasovima u ruralnim područjima.

Da je predlog prošao, omogućio bi svakom punolotnem stanovniku Oklahome da kupi i poseduje do 28 grama marihuane, kao i koncentrate i proizvode sa marihuanom.

Zbog niskih poreza i jeftine zemlje znatno je olakšan ulazak u industriju medicinske marihuane u Oklahomi, što je dovelo do poplave uzgajivača, prerađivača i medicinskh dispanzera koji se takmiče za ograničen broj kupaca.