LOS ANĐELES – Okrug Los Anđelesa pristao je danas na nagodbu, prema kojoj je dužan da plati 28,5 miliona dolara udovici američkog košarkaša Kobija Brajanta, nakon što je policija delila fotografije sa mesta helikopterske nesreće pre tri godine, prenosi AP.

Brajant i njegova ćerka Đijana poginuli su zajedno sa još sedam osoba, kada se 26. januara 2020. godine na području Los Anđelesa srušio helikopter.

Tužbu je uputila udovica Vanesa Brajant, rekavši da su “spasilačke službe fotografisale ljudske ostatke kao suvenire sa kojima se može trgovati”.

“Danas obeležavamo uspeh hrabre borbe gospođe Brajant protiv onih koji su se upustili u takvo ponašanje. Borila se za svog muža, ćerku i sve članove porodice preminulog prema kojima se postupalo s takvim nepoštovanjem. Nadamo se da će pobeda u ovom suđenju dovesti do kraja takve prakse”, izjavio je advokav Vanese Brajant, Luis Li.

Vanesa Brajant je pre dve godine objavila imena četiri zamenika šerifa, za koje je rekla da su delili fotografije mrtve dece, roditelja i trenera, koji su putovali na košarkašku utakmicu.

Okrug Los Anđelesa će prema novom dogovoru platiti 13,5 milona dolara, zajedno sa još 15 miliona dolara koliko je savezna porota dodelila Brajantovoj udovici na suđenju u avgustu prošle godine.

Kris Čester, koji je u nesreći ostao bez supruge i ćerke, odvojeno se dogovorio sa okrugom za gotovo 20 miliona dolara.