U Arhivu Jugoslovenske kinoteke Ženskim filmskim maratonom „One stvaraju“ obeležen je Međunarodni dan žena. Delegacija EU u Srbiji je ove godine u partnerstvu sa Agencijom za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Beldocs festivalom, Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, ambasadama zemalja članica EU, umetnicama i rediteljkama organizovala projekcije filmova evropskih i srpskih autorki i panel diskusiju na temu One stvaraju.

Prilikom otvaranja festivala, u uvodnoj reči, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, istakla je da ženska prava i rodna ravnopravnost ne treba da budu tema samo kada obeležavamo važne datume i da će Evropska unija nastaviti da podržava kulturu u Srbiji, posebno kroz program Kreativna Evropa. „Zato smo ove godine želeli da podržimo i promovišemo žene umetnice u kreativnoj industriji koje kao i u drugim sferama života predstavljaju važne faktore promena. U okviru ovog filmskog maratona predstavljamo nekoliko filmova koje su režirali žene“, kazala je Halačeva i dodala da će Evropska unija nastaviti da podržava unapređenje u oblasti ženskih prava i rodne ravnopravnosti.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob u uvodnom obraćanju je naglasila da kroz ovaj festival slavimo dostignuća žena u kreativnim industrijama. „Danas upućujemo poziv za promovisanje i jačanje rodne ravnopravnosti što je posebno važno za žene koje stvaraju u umetnosti i kreativnim industrijama gde se posebno vidi nejednakost u platama, uslovima rada, i gde je prisutan rizik od seksualnog uznemiravanja“, kazala je Žakob.

Stana Božović, drzavna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju i predsednica stručne grupe Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost govorila je o aktivnostima koje Vlada Srbije sprovodi u saradnji Evropskom unijom i Ujedinjenim nacijama u Srbiji koje imaju za cilj osnaživanje žena ne samo u kreativnim industrijama i žena na selu, već i poboljšanju mentalnog zdravlja žena: „Nadam se da ćemo zajedno sa partnerima, pre svega Evropskom unijom i UN dostići stepen potpune rodne ravnopravnosti jer to je nešto čemu teži Vlada Srbije i na tom putu nam pomažu naši partneri.“

U okviru filmskog maratona, održana je i panel diskusija One stvaraju u kojoj su učestvovale glumica Tamara Krcunović i mlade rediteljke dokumentarnih filmova Tea Lukač i Mina Petrović. U Jugoslovenskoj kinoteci prikazani su austrijski film Svetlo u režiji Barbare Albert, holandsko-belgijska koprodukcija Dirigentkinja u režiji Marije Peters i španski film Znam ko si Patricije Fereira.

U partnerstvu sa Beldocs festivalom, Ženski filmski maraton se nastavlja u EU info centru kada će biti prikazani dokumentarni filmovi mladih rediteljki i učesnica panela One stvaraju, Koreni (Tea Lukač), Viktorija, 15 (Mina Petrović) kao i islandsko-finska produkcija Podigni lestvicu. Sve projekcije su besplatne!

Međunarodni dan žena ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine, i njujorški marš. Više od 15.000 žena je tražilo kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Inicijativu za taj praznik dala je nemačka feministkinja Klara Cetkin, a prvi Dan žena proslavljen je 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira. Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.