Poseban dan za vjernike Sjenice i cijelog Sandžaka. Prigodnom svečanošću, 14.03.2023. godine, otvorena je Osman ibn Affan – Musafir džamija. Plato ispred džamije bio je prepun vjernika koji su željno iščekivali ovaj dan. Sjenički medžlis još jednim vakufom nastavlja misiju podizanja budućih generacija.

Delegaciju Islamske zajednice predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Ispred Odbora za izgradnju džamije prisutnima je dobrodošlicu poželio njegov predsjednik hfz. Esad ef. Mahmutović.

Predsjednik Medžlisa Sjenica Kemal ef. Mahmutović obratio se prisutnim vjernicima. Buduće generacije, ističe on, svjedočit će o ovoj generaciji graditelja.

Među prisutnima bio je i poseban gost iz Kuvajta šejh Mahmud En-Nedžmi. Allahove kuće grade, ističe on, oni koji u Allaha i budući svijet vjeruju. Džamije su, dodaje, svjetionik pravog puta.

Direktor Vakufske direkcije i muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević u svom obraćanju istakao je da je posljednjih godina Sjenički medžlis sa svojim vrijednim predvodnicima bakljonoša podizanja svijesti o značaju i vrijednostima vakufa.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić obratio se okupljenima. Ovo je generacija vjernika koja stoji uspravno i radi ispravno. Generacija koja gradi, a ne ruši. Generacija koja voli, a ne zna da mrzi.

“Džamije se prave da se duše napajaju imanom. Vjernici podižu džamije, a one grade ljude i odgajaju dobre generacije. Nama trebaju generacije vjernika koje će voljeti, a ne mrziti; graditi, a ne rušiti; generacije koje će činiti dobro drugim ljudima, a neće činiti nikome zlo. Takve vjernike hoćemo. Uspravne i ispravne. Da se radujete da ih sretnete. Nikom da zlo ne čine. Hoćemo ulemu koja ne zna izdati i prodati vjeru za večeru već koja će čuvati svoj džemat i džamiju, svoj narod i Zajednicu, kako bi nas spominjali po dobru oni poslije nas, kao što mi spominjemo one prije nas”, kazao je muftija Dudić.

Ovom prilikom pozvao i sve one koji su izabrali krivi put da se vrate pod okrilje Islamske zajednice.

“Pravi put je jasan. Nemaju dvije istine. Ne mogu dvojica biti u pravu. Zato i ime Musafirska džamija, jer musafiri donose bereket. Da podižemo generacije poput Osmana r.a. Svi su se stidjeli njegovog ahlaka. Znajte, svi ste vi danas pobjednici, svi odreda. Budite ponosni, ne pravimo iz inata džamije, ne vjerujemo iz inata. Mi smo ovdje rođeni, hoćemo da činimo dobro dok je svijeta i vijeka”, istakao je muftija Dudić.

Dovu je na kraju proučio glavnim imam Medžlisa Sjenica Berin ef. Ljajić. Podnevskim ezanom i namazom zvanično je i otvorena Musafir džamija. Nakon namaza uslijedilo je druženje uz posluženje na platou ispred džamije.