Danas je svečano otvorena džamija “Hazreti Ebu Bekr es-Siddik” u naselju Kleče, Medžlis IZ-e Tutin.

Svečanosti je prisustvovala delegacija Mešihata islamske zajednice Sandžaka, predvođena muftijom sandžačkim, mr. Senad-ef. Halitovićem, delegacija konzulata R.Turske, glavni imami, imami tutinskog medžlisa( tutinskih džamija), džematlije, kao i predstavnici javnog, kulturnog i političkog života.

Skup je, učenjem kur’anskih ajeta, otvorio hfz. Mustafa Polat, a prisutnima se, ispred medžlisa IZ Tutina, obratio glavni imam, Faruk-ef. Imamović. Poselamivši prisutne, u svom izlaganju ukazao je na važnost izgradnje džamija, te naglasio da ništa nije naše, te da smo kao zajednica i pojedinci dužni hizmetiti iste.

Nakon izlaganja Faruk-ef. Imamovića, skupu su se ilahijama predstavili članovi hora Sinan-begove medrese, a nakon njih svoju tačku imali su i polaznici PU “Nahla” iz Tutina.

Skupu se je, svojim nadahnutim predavanjem, obratio i muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović, istakavši da je danas dan radosti za Tutin i cio Sandžak jer su džamije Allahove kuće, kao i da svaka džamija ima dvije uloge, prvu i osnovnu da se u njoj ibadet čini, a drugu da sakuplja i spaja ljude, zbližava njihova srca i uči nas da živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih.

Na kraju, dovu je proučio zamjenik muftije sandžačkog, mr. Muhammed-ef. Demirović. Prvi ezan sa ove džamije proučio je prof dr. Nihad-ef. Dervišević, a prvi namaz klanjan u ovoj džamiji predvodio je muftija sandžački, mr. Senad-ef. Halitović.

indeksonline.rs/Mešihat IZ Sandžaka