BEOGRAD – Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić pozvao je danas sve roditelje osnovaca i budućih prvaka da se prijave školama za besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta za školsku 2023/2024. godinu, a koje i ove godine obezbeđuje Ministarstvo.

“Na osnovu zaključka Vlade pravo na to imaju određene kategorije dece – učenici koji phađaju nastavu po određenom nastavnom planu IOP – 1, 2 i i daroviti učenici IOP 3 koji su novina od ove godine”, rekao je Pašić Tanjugu.

Precizirao je da “pravo imaju učenici iz porodica primalaca socijane pomoći, gluvi za prvi i drugi razred, kao i oni kojima je pomoć potrebna u smislu Brajevog pisma, ili rade nastavu po drugim sistemima”.

“U prvom ciklusu – od 1. do 4. razreda besplatni su udžbenici za predmete matematika, srpski/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet, a u drugom ciklusu – od petog do osmog razreda za matematiku, srpski/maternji jezik i književnost, engleski ili prvi strani jezik kao i za pet predmeta – geografija, istorija, hemija, fizika i biologija”, rekao je Pašić.

Prema njegovim rečima, za nabavku besplatnih udžbenika Vlada Srbije je preko Ministarstva izdvojila 720 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 88.000 učenika – što je, kako je dodao 18 odsto učeničke populacije.

Škole će, kako je naglasio preko razrednih starešina i učitelja kroz uspostavljene kanale komunikacije, sajta škole, oglasnih tabli, vrata i vajber grupa obavestiti svakog roditelja, odnosno zakonske zastupnike učenika da li ispunjavaju usnovne uslove, o proceduri i neophodnoj dokumentaciji i rokovima.

Pomoćnik ministra je rekao da podržavaju lokalne samouprave koje deluju u okviru unapređenja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u osnovnim školama i dodao da veruje da će pružiti podršku i ostalim kategorijama đaka.

Kako je u petak Ministarstvo preciziralo – pravo na besplatne udžbenike imaju i učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, kao i oni koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem, a kojima je potreban uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format.

Pravo takođe imaju i osnovci koji su u porodici treće ili svako naredno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja i rade po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3

Besplatne užbenike će dobiti i učenici prvog i drugog razreda sa oštećenim sluhom, kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na znakovnom jeziku.

Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima.

Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina.

Juče je u saopštenju navedeno da je rok za prijave 10. april.

indeksonline.rs/Tanjug