Naslovna srbija Beograd Pisonero: Tempo pregovora Srbije sa EU zavisi i od normalizacije s Prištinom

Pisonero: Tempo pregovora Srbije sa EU zavisi i od normalizacije s Prištinom

La commission européenne

BRISEL – Dalji tempo Srbije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom biće zavisiće od procesa normalizacije odnosa sa Prištinom i napretka u oblasti vladavine prava, rekla je danas je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Pisonero je za portal European Western Balkans izjavila da su pregovori o normalizaciji uz posredovanje EU sastavni deo pristupnih pregovora, a da su “mir, pomirenje i ekonomski razvoj ključni preduslovi za ubrzani napredak regiona Zapadnog Balkana ka EU”.

“Kako je naveo Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost u Ohridu, sporazum o normalizaciji odnosa je pre svega u interesu naroda Srbije i Kosova, za širu regionalnu stabilnost i kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svojim evropskim putevima“, navela je ona.

Ocenila je da je Srbija napravila važan korak ka jačanju nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa usvajanjem ustavnih amandmana prošle godine, zajedno sa pravosudnim zakonima, a da sada treba brzo da nastavi efikasnu primenu zakona, kako bi se što pre uspostavili Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

“Takođe očekujemo da Srbija pruži rezultate iu drugim ključnim prioritetima u oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije i slobodu medija. S tim u vezi, akcioni plan medijske strategije treba da se sprovede bez daljih odlaganja”, rekla je Pisonero.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version