BEOGRAD – Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je danas istragu protiv četiri osobe osumnjičene za učešće u ubistvu R.R. (53) u kafiću na benzinskoj pumpi u naselju Rušanj 9. marta.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu u sticaju sa po jednim krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija istraga je pokrenuta protiv Stefana Z. (28) iz Lebana i Luke V. (35) iz Kraljeva, objavljeno je na sajtu tužilaštva.

Protiv još dvoje osumnjičenih, državljana BIH, istraga je pokrenuta zbog sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo u pomaganju.

Stefan Z. i Luka V. saslušani su danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu gde su se branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da im odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke, da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

Drugo dvoje osumnjičenih trenutno nisu dostupni pravosudnim organima Srbije. Tužilaštvo predložilo da sud i njima odredi pritvor i da donese naredbu o raspisivanju poternice.

Naredbom o sprovođenju istrage Stefanu Z. i Luki V. na teret se stavlja da su 9. marta 2023. godine oko 11:05 sati na podmukao način lišili života R.R, odnosno on je usled zadobijenih povreda preminuo u 11:32 časova i pri tome su sa umišljajem doveli u opasnost život tri gosta u kafiću.

Noseći hirurške maske preko lica, obojica su, kako se sumnja, kada su ugledali oštećenog na parkingu benzinske stanice, izvadili pištolje i ispalili su više projektila u njega dok je stajao ispred ulaza u kafić.

R.R. je pobegao u kafić, a za njim je ušao osumnjičeni Stefan Z. i ispalio mu nekoliko projektila u leđa, usled čega je oštećeni pao na pod. Stefan Z. mu je potom prišao i iz neposredne blizine mu ispalio još jedan projektil u glavu. Nakon toga su obojica osumnjičenih pobegli sa lica mesta automobilom marle “Golf 4”, koje su u naselju “Petlovo brdo” zapalili, a potom se odvezli u ranije iznajmljeni stan na Novom Beogradu.

Sumnja se da su drugo dvoje osumnjičenih Stefanu L. i Luki V. stvorili uslove za izvršenje krivičnog dela.

indeksonline.rs/Tanjug