VAŠINGTON – Oko polovine Amerikanaca veruje da je krivična istraga protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa politički motivisana, ali veliki većina takođe smatra da su optužbe verodostojne, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja.

Danas završena dvodnevna anketa, koju je za Rojters sprovela agencija Ipsos, pokazala je da 54 odsto ispitanika – uključujući 80 odsto Trampovih republikanaca i 32 odsto demokrata – smatra da politika stoji iza krivičnog postupka o kome treba da se izjasni velika porota na Menhetnu.

Sedamdeset odsto ispitanika, medju kojima polovina republikanaca, rekao je da im deluje uverljivo tvrdnja da je Tramp tokom svoje predsedničke kampanje 2016. godine platio glumici filmova za odrasle Stormi Danijels kako ne bi govorila od njihovom navodnom seksualnom kontaktu.

Oko 62 odsto ispitanika, uključujući trećinu republikanaca, reklo je da im je takođe uverljivo da je Tramp falsifikovao poslovnu evidenciju i počinio prevaru.

Kako navodi Rojters, rezultati ankete ističu dosad neviđenu prirodu kriminalne istrage protiv Trampa u vreme kada on od Republikanske stranke traži da ga ponovo kandiduje za Belu kuću 2024. godine. Nijedan predsednik SAD se nikada dosad nije suočio sa krivičnim optužbama na sudu.

Trampa, koji se suočava sa potencijalno oštrom konkurencijom u svom treću pohodu za republikansku nominaciju, negirao je da je ikada imao vanbračnu vezu sa Danijelsom, čije je pravo ime Stefani Kliford.

On je u subotu rekao da očekuje da će biti uhapšen u utorak i zamolio je svoje pristalice da odgovore davanjem novca njegovoj predsedničkoj kampanji.

Velika porota na Menhetnu treba da donese odluku da li da se podigne optužnica.

Zvaničnici, stratezi i analitičari Republikanske stranke kažu da bi krivično gonjenje Trampa samo ojačalo odlučnost njegovih najvernijih pristalica.

Guverner Floride Ron DeSantis, potencijalni rival za
republikansku nominaciju, kritikovao je ono što je nazvao
“politizacijom kancelarije okružnog tužioca Menhetna”, ali
je takođe je prikriveno kritikovao Trampa. Tramp je agresivno odgovorio objavom na svojoj društvenoj platformi.

Devet od 10 ispitanika reklo je da je čulo istragu tužilaštva Menhetna protiv Trampa, koja je jedna od nekoliko istraga protiv bišeg predsednika SAD.

Okružni tužilac u Džordžiji razmatra optužbe da je Tramp pokušao da poništi svoj izborni poraz 2020. godine. Tramp i dalje tvrdi da je predsedničke izbore izgubio od Džoa Bajdena zbog prevare i snimljen je kako traži od zvaničnika u Džordžiji da “pronađu” glasove koje je on navodno trebalo da dobije.

Tramp se takođe suočava sa istragama američkog Ministarstva pravde zbog zadržavanje poverljivih dokumenata po izlasku iz Bele kuće, kao i zbog napora da poništi izborni rezultat 2020.

Oko 54 odsto ​​ispitanika – uključujući 85 odsto demokrata i 21 odsto republikanaca – smatra verodostojnom optužbu da je Tramp pokušao izbornu prevaru.

Anketa Rojters/Ipsos je anketu sprovela na uzorku od 1.003 odrasle osobe širom SAD, uključujući 415 demokrata i 383 republikanca.

indeksonline.rs/Tanjug