BOGOTA – Predsednik Kolumbije Gustavo Petro suspendovao je prekid vatre sa glavnim kartelom za trgovinu drogom u zemlji, Zalivskim klanom.

On je optužio klan za “sejanje anksioznosti i terora” i naredio snagama bezbednosti da ponovo aktiviraju vojne operacije protiv te kriminalne bande, preneo je BBC.

Prekid vatre je dogovoren lane u decembru, kao deo predsednikovog plana za “potpuni mir” u Kolumbiji.

Suspenzija prekida vatre predstavlja veliki udarac Petrovom pokušaju da okonča oružani sukob.

Njegova politika se radikalno razlikuje od politike njegovog prethodnika Ivana Dukea, koji je pokušao da obezbedi mir pojačavanjem vojnih operacija protiv kolumbijskih ilegalnih oružanih grupa.

Petro, umesto toga, pokušava da pregovara o prekidu neprijateljstava sa desetinama kriminalnih organizacija.

Vlada je 31. decembra 2022. objavila da je postigla bilateralni prekid vatre sa Zalivskim klanom, kao i sa pobunjenicima iz Nacionalne oslobodilačke armije (ELN) i disidentima iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Farc), između ostalih.

Ali prošle nedelje, Petro je optužio Zalivski klan za kršenje primirja, okrivljujući ga za napad na akvadukt i rekavši da je podstakao proteste radnika na crno u rudnicima zlata.

On je na Tviteru optužio pripadnike Zalivskog klana i da pucaju na policajce.

“Od ovog trenutka nema prekida vatre sa Zalivskim klanom. Snage bezbednosti moraju odmah da deluju protiv struktura ove mafijaške organizacije”, napisao je on pčredsednik Kolumbije.