ABU DABI – Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan imenovao je svog najstarijeg sina šeika Haleda za prestolonaslednika Abu Dabija i svoju braću na najviše položaje u zemlji, javili su državni mediji.

Šeik Muhamed, koji je postao predsednik i vladar Abu Dabija prošle godine imenovao je juče svog brata šeika Mansura za potpredsednika UAE, preneo je Rojters.

On je imenovao svoju drugu braću šeika Tahnuna bin Zajed al Nahjana, savetnik za nacionalnu bezbednost UAE koji kontroliše veliko poslovno carstvo i Hazu bin Zajed al Nahjana za zamenike vladara Abu Dabija.

Zemlja sa manje od 10 miliona stanovnika ponosi se svojom političkom i ekonomskom stabilnošću, ima jedan od najviših prihoda po glavi stanovnika na svetu i dom je milionima radnika iz inostranstva koji čine većinu radne snage, navela je agencija.

UAE su 2020. normalizovali odnose sa Izraelom u prvom od takozvanih Abrahamovih sporazuma, a zatim sa Bahreinom, Marokom i Sudanom.

Posebnim dekretom, šeik Mohamed je imenovao šeika Haleda za šefa izvršnog veća Abu Dabija.

Ranije ovog meseca, šeik Tahnun je imenovan za predsednika Uprave za investicije Abu Dabija, dok je šeik Mansur imenovan za predsednika Mubadale, drugog najvećeg državnog fonda Abu Dabija.