MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin planira da se ove nedelje sastane sa najvažnijim poslovnim liderima u Kremlju, prvi put nakon početka rata u Ukrajini.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Blumberg prenosi da sastanak Putina sa najvišim članovima Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika (RSPP) dolazi u trenutku kada vlada, koja se bori da pokrije rastuću potrošnju kako rat ulazi u drugu godinu, pojačava pritisak na kompanije da plaćaju veće poreze.

Navodi se da Putin planira da se fokusira na oživljavanje ekonomskog rasta, dok će, kako navodi agencija, tajkuni pokušati da signaliziraju zabrinutost zbog sve veće uloge države u ekonomiji, i potaknuti korake za liberalizaciju poslovnog okruženja, što uključuje ukidanje krivičnih kazni za pojedine prestupe, uključujući pranje novca.

Suočavajući se sa rastućim budžetskim deficitom kako potrošnja zbog rata raste, vlada je kompanijama nametnula povećanje poreza, pa su one ove godine platile čak 300 milijardi rubalja (odnosno oko 3,9 milijardi dolara) dodatnih nameta.

Blumberg navodi da na sastancima sa RSPP, Putin obično drži govor, a zatim vodi diskusiju iza zatvorenih vrata.

Putin je prošlog meseca pozvao vlasnike velikih preduzeća koji žive u inostranstvu da ”svoju sudbinu povežu direktnije sa svojom matičnom zemljom”.

”Kad god lideri ili vlasnici preduzeća postanu zavisni od vlada koje vode politiku koja je neprijateljska Rusiji, to predstavlja veliku pretnju za nas, opasnost za našu zemlju”, rekao je tada Putin i dodao da oni ”moraju razumeti” da će u inostranstvu ”uvek biti građani drugog reda”.

indeksonline.rs/Tanjug