TIRANA – Premijer Albanije Edi Rama negirao je danas da je podmitio ili dao povlašćeni status bivšem visokom kontraobaveštajcu FBI, koji je optužen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rama je pred parlamentom rekao da opozicija želi “politički da iskoristi pravni proces u SAD koji nema nikakve veze sa Albanijom, vladom ili njim lično”, preneo je AP.

Opozicija je tražila parlamentarnu debatu sa Ramom, tvrdeći da je učestvovao u sumnjivim poslovima sa Čarlsom Mekgonigalom, bivšem visokim zvaničnikom kontraobaveštajne službe FBI.

Mekgonigal je optužen u Americi da je sakrio od FBI ključne informacije koje je, tokom puta u Albaniju 2017. godine, dobio od bivšeg albanskog obaveštajca, koji mu je navodno dao najmanje 225.000 dolara.

Mekgonigal se susreo sa Ramom nekoliko puta i pozivao na oprez prilikom davanja licenci za bušenje nafte ruskim kompanijama u Albaniji.

Rama je priznao da je bilo sastanaka, ali je negirao optužbe da je Mekgonigalu dao novac ili povlašćeni status.

“Među optužbama, nema ničega o toj temi, osim tačnog izveštaja da se sa mnom sreo”, rekao je Rama tokom 45-minutnog govora, nakon čega je napustio parlamentarnu zgradu.

Mekgonigal je, takođe, optužen da je radio za ruskog oligarha u vreme kada je trebalo da ga istražuje.

Albanska opoziciona Demokratska partija bivšeg predsednika Salija Beriše, i levičarska Stranka slobode Iljira Mete, tražili su prošlog meseca ostavku vlade, navodeći kao razlog korupciju, povezanost sa organizovanim kriminalom i lošu ekonomsku politiku.

Opozicija je za sutra isplanirala veliki skup ispred zgrade vlade, a istog dana sud će odlučiti ko će vodditi demokrate – Beriša ili njegov naslednik Ljuljzim Baša.