ZAGREB – Nakon što je protivbrodska mina, zaostala u riječkoj luci iz Drugog svetskog rata, uspešno uništena eksplozivom na sigurnoj lokaciji u Riječkom zaljevu, oglasile su se sirene za prestanak opasnosti i završetak akcije izmeštanja i neutralizacije mine.

Kako je saopšteno iz Štaba civilne zaštite Grada Rijeke, zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u crvenoj zoni potencijalne neposredne opasnosti uz riječku luku, prenosi portal Index.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izrazio je na pres konferenciji zadovoljstvo radom službi, ali i disciplinom građana Rijeke.

On je naveo da je oko 500 stanovnika Rijeke bilo evakuisano i da je sve proteklo kako treba.

“Mina je neutralisana, opasnost je prevladana i možemo se vratiti našim svakodnevnim aktivnostima”, rekao je Filipović.

Načelnik Štaba civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance rekao je da se za minu zna nekoliko meseci i da je rađen program kako je ukloniti sa što manjim rizikom.
“Uspešno je izvedena neutralizacija na sigurnoj distanci od grada Rijeke”, naveo je Mance.

Komandant Jedinice specijalne i interventne policije PU primorsko-goranske Nenad Krasny izjavio je da je mina imala 690 kilograma heksonita, što je ekvivalent 1.200 kilograma TNT-a.

“Odluka struke je bila da je jedini način da se mina pomeri iz luke jer bi sve ostalo bilo preopasno za građane i infrastrukturu. Specifičnost je to što se mina nalazila nedaleko od objekata. Nije se radilo s jedne, nego s više pozicija”, rekao je Krasny.

Glavni policijski savetnik i načelnik Sektora za javni red i bezbednost PU primorsko-goranske Goran Gašpert naveo je da je u izvlačenju mine učestvovalo više od 24 službenika, a da je mina bila teška oko 1.100 kilograma.

Akcija je počela jutros u 6.09 sati, kada su se u Rijeci oglasile sirene za opasnost. Minu su za tegljenje pripremili ronioci specijalne policije MUP-a, a potom je otegljena iz riječke luke i na moru neutralisana.

Pre akcije evakuisani su stanari u crvenoj zoni oko riječke luke, a bio je obustavljen i drumski, železnički, vazdušni i pomorski saobraćaj, zatvoreni svi privredni objekti i izmeštene železnička i autobuska stanica.

Protivbrodska mina iz Drugog svetskog rata otkrivena je na morskom dnu u riječkoj luci tokom infrastrukturnih radova krajem juna, a delom je bila ukopana u muljevito dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije bilo moguće uništiti na mestu gde je pronađena, pa je izrađen plan izmeštanja i neutralizacije.

indeksonline.rs/Tanjug