BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u vreme NATO agresije Nikola Šainović ocenio je da Srbija nije ništa mogla da uradi da bi sprečila bombardovanje koje je počelo na današnji dan pre 24 godine, a da je samo hrabrost i odlučnost građana odvratila NATO kopnenu intervenciju na Kosovu i Metohiji.

Šainović je za Tanjug rekao da je NATO bombardovanje bio svojevrsni referendum srpskog naroda odzivom na mobilizaciju, jer je mobilizacija 40 odsto bila završena pre bombardovanja, a 60 odsto kada je bombardovanje već počelo.

“Bio sam na Kosovu i video sam kolone vozila koje su dolazile iz Srbije da se rasporede na položaje. Ta odlučnost i hrabrost je odvratila NATO kopnenu intervenciju na Kosovu. Ta vojska nije otišla da bi se borila sa OVK, jer je za to bilo dovoljno vojske i bez toga. Ona je zaposela tri linije odbrane. Jednu na samoj granici, drugu na centralnom Kosovu da odgovore ako padne granica, a treću na severu Kosova. Te tri linije su odvratile kopnenu intervenciju, razorile OVK i prinudile NATO da se vrati u UN i da nam da Rezoluciju 1244”, rekao je Šainović.

Prema njegovom mišljenju, Srbija nije ništa mogla da uradi da bi sprečila NATO bombardovanje, ali kaže da je tadašnja SRJ uspela da odvrati NATO od okupacije zemlje i vrati je u UN gde je SRJ priznat suverenitet na KiM.

“I to je bio maksimalni domet u tim okolnostima. Učinili smo sve što smo znali i umeli sa tim znanjima i resursima, u situaciji bez saveznika i ikakve podrške. I to u odnosu 1:2.000. Morate da stalno vodite računa o realnosti, a to je da sila koja u jednom momentu misli da je svemoguća ne poštuje ništa. Nikada ne možete sve, jer niste sami na svetu, posebno u prisustvu velikih sila”, rekao je Šainović.

On je rekao i da su postojale samo dve alternative i to da se SRJ i Kosovo jednim potpisom predaju pod nadležnost i okupaciju NATO, što, kako je rekao, nije moglo da se učini ili da se branite kada ste na svojoj zemlji.

“Mnogi ljudi misle da je bilo moguće drugačije. Ali nije. Bilo je uzmi ili ostavi”, rekao je Šainović.

On podseća da je pre početka sukoba zaključen sporazum Milošević-Rugova o obrazovanju, da su tekli pregovori o samoupravi u kojima je učestvovao sadašnji ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Već 1998. realizuje se spozum o obrazovanju, ali se događa i rast napada bivše OVK i po njemu istorijska stvar, a to je prelazak SAD na stranu drugog učesnika unutar albanskog korpusa.

“SAD napuštaju Rugovu i prelaze na stranu OVK”, rekao je Šainović.

On je podsetio na snimak Ričarda Holbruka koji sedi sa pripadnikom tzv. OVK koji drži kalašnjikov.

“On tu demonstrira nama, Albancima i svetu na čijoj je strani od tog momenta Amerika. Svi pregovarači od tada predstavljaju OVK. Oni ne pregovoraju već samo gledaju kada će Amerikanci da im daju državu, jer su im obećali. To su bili pregovori bez pregovora, zato je i Rambuje bio takav”, konstatuje Šainović.

On smatra i da je Srbija u Hagu oslobođena odgovornosti za propast pregovora u Rambujeu, jer je Haški sud, kako je rekao, zaključio da je Madlen Olbrajt demontirala pregovore u Rambujeu.

Naglašava da su najgore posledice bombardovanja žrtve i to što smo morali, po Rezoluciji, da povučemo svoje snage sa Kosova i Metohije, ali i da su posledice po zemlju bile ogromne.

“Ekonomske, ekološke, socijalne. Povlačenje srpskog naroda sa KiM donelo je patnje koje će trajati decenijama. Industrija bi danas bila mnogo jača da nije pretrpela takve gubitke. Ovo je prilika da se podsetimo i nikada ne zaboravimo, posebno žrtve i heroje koji su dali živote braneći zemlju”, poručio je Šainović.

Na konstataciju da smo i sada u situaciji “uzmi ili ostavi”, Šainović odgovara da je tada bila situacija takva da je Rusija bila slaba, a da je sada u ratu.

“Ta ravnoteža koja je bila ovih 10 godina omogućila je Srbiji da ojača svoj politički kapital kroz saradnju sa Rusijom, Kinom, ali i Vašingtonom i da obezbedi politički kredit da bar minimum potpisanog mora da se sprovede. Kako vojnici kažu, prednja odbrana je Zajednica srpskih opštine i neuvođenje sankcija Rusiji. Ultimatumi će se nastaviti, jer imperija koja je zamislila ovaj projekat nije završila posao”, zaključio je Šainović.

indeksonline.rs/Tanjug