BEOGRAD – Srbija Ziđin Koper je od 2019. godine do danas posadio oko 386.000 različitih sadnica i ozeleneo više od 130 hektara degradiranih rudarskih površina.

U saopštenju Srbija Ziđin Kopera, povodom Svetskog dana šuma koji se obeležava danas, navode da su svesni da rudarske aktivnosti mogu prouzrokovati oštećena površine zemlje i imati negativan uticaj na životnu sredinu i dodaju da oni ulažu velike napore u zaštiti i obnovi ekosistema.

Poslednju akciju pošumljavanja, Srbija Ziđin Koper je sproveo sredinom marta, kada je u rudniku “Novo Cerovo” posadio oko 2.000 sadnica crnog bora i belog bagrema.

Zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Kopera Zou Gang je povodom Svestkog dana šuma najavio ozeljenjavanje dodatnih 800.000 kvadratnih metara i sadnju još oko 200.000 mladica, kao nastavak radova na rekultivizaciji zemljišta degradiranim višedecenijskih rudarenjem, piše u saopštenju Srbija Ziđin Kopera.

“Šume su dragoceni resurs, kako za čoveka, tako i za ukupni biodiverzitet . To su ‘pluća’ planete i moramo ih čuvati”, rekao je Gang.

Ziđin Majning Grupa formulisala je “Smernice za rad na ozelenjavanju” u svim svojim produžnicama kako bi doprineli očuvanju zemljišta, vode i obavili ekološku restauraciju svih operativnih lokacija u cilju pokrivanja celokupne vegetacije površina koje su za to dostupne.

indeksonline.rs/Tanjug