VAŠINGTON – Naučna studija je pokazala da dodavanje jaja u slikarske boje, tehnika koju su koristili neki slavni slikari italijanske renesanse kao što su Leonardo da Vinči ili Sandro Botičeli, doprinosi tome da slika bude trajnija i bez pukotina.

Prema naučnom članku objavljenom u časopisu Nejčr komjunikejšns (Nature communications), eksperimenti mešanja slikarske boje i žumanceta su pokazali da ova smesa usporava proces oksidacije i time čini sliku trajnijom i otpornijom na promene koje donosi vreme, kao što su pukotine, i sprečava da slika požuti.

Naučnici su ovim eksperimentom dobili smesu “nalik na majonez” koja pomaže da boja bude čvršća, što je idealno za slikarske tehnike kao što je impasto, kada se boja nanosi u gustim slojevima, prenosi sajt Sajens nau (Science Now).

Inženjerka hemije sa Tehnološkog univerziteta u Karlsrueu Ofeli Ranke, koja je jedna od autorki pomenute studije, ističe da mešanje žumanceta i slikarskih boja ipak ima i jedan nedostatak, a to je dugo sušenje slike.

Ako je u bojama bilo previše žumanceta, renesansni slikari su morali dugo da čekaju da bi naneli novi sloj, ističe Ranke.

Što bolje razumemo kako umetnici biraju svoje materijale i rade sa njima, to više možemo da cenimo ono što rade, kako kreativni proces, tako i konačni proizvod, rekao je direktor naučnog istraživanja na Institutu umetnosi u Čikagu Ken Saterland.

indeksonline.rs/Tanjug