VAŠINGTON – Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da će okončati rat u Ukrajini za 24 sata ako bude opet izabran za predsednika Amerike 2024. godine, ali je odbio da kaže na koji način bi to postigao.

“Ako rat u Ukrajini ne bude rešen, ja bih ga rešio sa Zelenskim i Putinom, to bi bili veoma laki pregovori”, izjavio je Tramp za Foks njuz, prenosi Njujork post.

Tramp je odbio da kaže na koji način bi okončao rat “jer onda to ne bi mogao da koristi u pregovorima.”

Bivši predsednik SAD je rekao da se pregovori o Ukrajini koje predlaže neće odigrati u roku od narednih “godinu i po dana”, rekavši da je to “dug vremenski period” i da rat u međuvremenu može da postane mnogo gori.

“Ako ova stvar, rat u Ukrajini, ne bude rešena do američkih predsedničkih izbora, a moguće je da neće biti rešena, možemo da završimo u svetskom nuklearnom ratu”, upozorio je Tramp.

Prvi i Drugi svetski rat bi, istakao je on, u poređenju sa takvim nuklearnim ratom izgledali kao dečija igra.

Tramp je prethodno na svojoj društvenoj mreži Truth Social reagovao na plan ruskog predsednika Vladimira Putina da razmesti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, poručivši Amerikancima “da se mole”, preneo je Njuzvik.

“Evo ga! Baš kao što sam predvideo, sada se igramo sa velikim stvarima. Reč na N kao nuklearno je počela da se svuda koristi”, napisao je Tramp.

Bivši predsednik SAD je okrivio “nekompetentne ljude koji vode američku vladu” za novonastalu situaciju.

“Sve što mogu da vam kažem sada je: molite se!”, zaključio je Tramp.

indeksonline.rs/Tanjug