PODGORICA – Politička kriza u Crnoj Gori, odsustvo kazni za ratne zločine, mučenje i napade na novinare zamerke su u najnovijem Izveštaju Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešnal”.

Navode da policija nije reagovala adekvatno na nasilje u porodici, dok su verbalno zlostavljanje i pretnje diskriminisanim grupama pogoršale etničke podele.

Podseća se da je dvojici premijera izglasano nepoverenje, što je izazvalo političku krizu.

“Održani su masovni protesti u kojima su građani tražili vanredne parlamentarne izbore, funkcionalan Ustavni sud i promenu zakona kojim se ograničavaju predsednička ovlašćenja”, ističe se u dokumentu.

Podsećaju na hapšenje predsednice Vrhovnog suda i predsednika Privrednog suda, zbog sumnje za korupciju, te da je specijalni državni tužilac uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja. “Evropska komisija je u oktobru pozvala Crnu Goru da primeni zakone koji jačaju nezavisnost, integritet, odgovornost i profesionalizam pravosuđa”, navodi se u Izveštaju.

Kada je u pitanju tortura, navode da je Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture ponovio dugogodišnju zabrinutost u vezi sa uslovima i pravima osoba u policijskim pritvorima i zatvorima, kao i zabrinutost u vezi izostanka nezavisnih istraga o zlostavljanju. “Pet policajaca je optuženo u martu da su 2020. mučili osumnjičenog Marka Boljevića kako bi iznudili priznanje, a policijski inspektor je kasnije na sličan način optužen zbog takvog postupanja prema Boljeviću i Benjaminu Mugoši”.

Amnesti ukazuje i na 25 prijavljenih napada na novinare.

Podseća se da je vlada u septembru zatražila pomoć od stranih stručnjaka u ponovnoj istrazi slučajeva, uključujući i ubistvo urednika “Dana” Duška Jovanovića 2004. godine.

Vrhovni sud je naložio ponovno suđenje istraživačkom novinaru Jovu Martinoviću, nakon što je ukinuo osuđujuću presudu iz 2020. godine za navodno učešće u trgovini drogom, piše u dokumentu.

Naglašava se, kada je u pitanju nasilje nad ženama i devojčicama, da su dve žene ubili njihovi partneri ili bivši partneri.

Navode da su žene aktivne u javnom životu bile su meta mizoginog zlostavljanja, čak i od strane zvaničnika, napominju, između ostalog, iz Amnestija, prenele su podgoričke Vijesti.

indeksonline.rs/Tanjug