KIJEV/MOSKVA – Dopisnik “Volstrit džornala”, Amerikanac Evan Gerškovič, priveden je u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu, saopštila je danas ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), prenosi Ria Novosti.

FSB navodi da je 32-godišnji Gerškovič, dopisnik moskovskog biroa američkog lista, osumnjičen za špijunažu u korist vlade SAD.

Kako navodi FSB, Gerškovič je, “po instrukcijama američke strane, prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa”.

Novinaru preti kazna do 20 godina zatvora.

KINESKO-RUSKI odnosi nisu savez iz doba Hladnog rata, već su superiorniji od tog modela, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefei.

“Prijateljstvo između Kine i Rusije jača iz dana u dan. Odnosi Kine i Rusije nisu vojno-politički savez iz doba Hladnog rata, oni prevazilaze ovaj model odnosa između država”, istakao je on, a prenosi TAS S.

On je dodao da ”kineska vojska zajedno sa Oružanim snagama Rusije namerava da preduzme zajedničke napore u sprovođenju glavnog konsenzusa koji su postigli lideri dve zemlje, da postepeno unapredi stratešku koordinaciju i redovno sprovodi zajedničke vežbe i pomorske i vazdušne patrole”.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski danas se sastao sa delegacijom nemačkog odbrambenog industrijskog koncerna Rajnmetal AG, na čelu sa predsednikom Upravnog odbora Arminom Papergerom, i na sastanku razmatrao trenutno stanje saradnje i izglede za njen razvoj.

Zelenski je ukazao na potrebu daljeg produbljivanja i intenziviranja partnerstva kako bi se zadovoljile hitne potrebe ukrajinskih odbrambenih snaga i značajno ojačala odbrambena sposobnost Ukrajine u budućnosti, prenosi ukrajinski Interfaks.

”Cenimo ovu pomoć u našoj borbi za slobodu i demokratske vrednosti”, rekao je Zelenski.

AMBASADOR UKRAJINE u Turskoj Vasil Bodnar danas je naveo da se razmatra pitanje moguće posete ruskog predsednik Vladimira Putina Turskoj 27. aprila.

”Takva poruka danas se pojavila u medijima: kakva bi mogla biti njegova poseta ili uključivanje putem Interneta. Ovde postoji kontekst: prva nuklearna elektrana se gradi u Turskoj, a nuklearno gorivo je planirano da bude utovareno u prvi blok 27. aprila. Pošto Rosatom gradi, tada su se, najverovatnije, razrađivale opcije za takvu posetu”, rekao je on.

Ambasador je dodao da će nakon što se to pitanje razradi, zvanični stav Ukrajine biti objavljen.

On je rekao i da Turska nije ratifikovala Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je izdao poternicu za Putinom zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

RUSIJA ĆE NASTAVITI da unapred obaveštava SAD o svojim raketnim testovima, uprkos suspendovanju poslednjeg preostalog sporazuma o nuklearnom oružju između dve zemlje, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Dmitrij Peskov.

Ova izjava dolazi nakon njegovih komentara od srede, kada je rekao da je Moskva zaustavila svu razmenu informacija sa Vašingtonom predviđenu Novim nuklearnim paktom START iz 2011, uključujući upozorenja o testiranju raketa, prenosi TAŠ.

On je danas pojasnio da Rusija namerava da se pridržava prošlomesečnog obećanja da će nastaviti da obaveštava SAD o raketnim testovima u skladu sa američko-sovjetskim sporazumom iz 1988. godine

Ranije ove nedelje, SAD su objavile da su Moskva i Vašington prestali da dele dvogodišnje podatke o nuklearnom oružju kako je predviđeno Novim START-om, kao i da je Vašington ponudio da nastavi sa pružanjem informacija nakon što je Putin suspendovao učešće Rusije, ali je Moskva rekla Vašingtonu da neće deliti sopstvene podatke.

indeksonline.rs/Tanjug