SARAJEVO – Prema Takvimu (islamskom kalendaru) Rijaseta Islamske zajednice u BiH, sa zalaskom sunca u sredu, 22. marta, nastupa mesec ramazan, a prvi dan posta je u četvrtak, 23. marta.

Nakon meseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. aprila.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog meseca organizovati brojne verske aktivnosti i jedinstvene programe povodom obeležavanja značajnijih datuma, odnosno mubarek noć Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Ramazan je deveti mesec hidžretskog kalendara koji muslimani provode u postu od zore do zalaska sunca u nastojanju da steknu Božje zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mesecu je noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božje objave Kur’ana i noć Bedra, istorijskog događaja koji je snažno usmerio istoriju islama.

Ramazan je najvažniji mesec za muslimane širom sveta, pa i za one koji vekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju, prenela je Agencija Anadolija, sa sedištem u Sarajevu.

indeksonline.rs/Tanjug