BEOGRAD – U zajedničkoj akciji Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva iz Novog Sada – Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije, uhapšeno je lice iz Ćuprije, zbog postojanja osnovane sumnje da je, u svojstvu vlasnika i odgovornog lica u privrednom društvu, izvršilo krivična dela poreska utaja, prevara u obavljanju privredne delatnosti i pranje novca.

Osumnjičeni i uhapšeni vlasnik i odgovorno lice privrednog društva iz Subotice podneo je za mesec avgust 2021. godine poresku prijavu za PDV sa neistinitim sadržajem po osnovu lažnih faktura o nabavci robe, saopštila je Poreska uprava.

Na taj način iskazao je i koristio pravo na odbitak prethodno plaćenog PDV-a, čime je izbegao plaćanje PDV-a u iznosu većem od 1,11 miliona dinara.

Takođe, postoji osnovana sumnja da je uhapšeni, tokom 2021. godine, izvršio krivična dela prevara u obavljanju privredne delatnosti, kao i krivično delo pranje novca, i da je na taj način oštetio budžet Srbije u iznosu većem od 103,39 miliona dinara.

Pored mere zadržavanja do 48 sati, protiv osumnjičenog je podneta krivična prijava, na osnovu koje će biti priveden nadležnom javnom tužilaštvu.