KIJEV, MOSKVA – UKRAJINA JE PRIZNALA da ruske snage napreduju u gradu Bahmutu na istočnom frontu, insistirajući da nanosi veće gubitke ruskim napadačima nego što njene snage imaju u odbrani.

Mali rudarski grad Bakhmut je mesto najkrvavije pešadijske bitke u Evropi od Drugog svetskog rata, preneo je Rojters.

UKRAJINSKA VOJSKA SVAKODNEVNO gubi 500 boraca u oblasti Bahmuta, izjavio je potpukovnik Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike u penziji Andrej Maročko.

“Prema mojim procenama, oko 500 ljudi dnevno su žrtve tamo u oblasti Artjomovsk (Bahmut). To su i sanitarni i nenadoknadivi gubici”, rekao je Maročko za radio Komsomolskaja pravda, preneo je TAS S.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin je više puta rekao da nema dokaza da ukrajinska vojska planira da napusti Artjomovsk, dok Kijev tvrdi da će odbrana grada
biti pojačana.

VIŠE OD 4.000 ruskih vojnika se sada nalazi na teritoriji Belorusije, a situacija na granici ostaje u potpunosti kontrolisana, rekao je portparol Državne granične službe Ukrajine Andrej Demčenko.

“Prema našim informacijama, na teritoriji Belorusije sada se nalazi nešto više od 4.000 ruskih vojnika, koji su uglavnom uključeni u obuku koja se odvija na poligonima. Ranije je njihov broj bio mnogo veći, ali postoji rotacija. Posle obuke, Ruska Federacija ih vraća na svoju teritoriju kako bi kasnije ojačala svoje snage na istoku Ukrajine”, rekao je Demčenko, preneo je Interfax.ua.

TRI CIVILA SU povređena kada su ukrajinske trupe granatirale Jasinovatu u DNR, rekao je gradonačelnik Dmitrij Ševčenko.

“Usled još jednog granatiranja VFU (oružane formacije Ukrajine ) grada Jasinovataja, povređena su dva muškarca rođena 1993. i 1966. i žena rođena 1968. Čuvajte sebe i svoje najmilije”, napisao je on na Telegramu, prenele su RIA Novosti.

ZAMENIK RUSKOG MINISTRA spoljnih poslova Sergej Rjabkov kazao je da Moskva još razgovara sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem o ideji uspostavljanja bezbednosne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane koju kontrolišu ruske snage u Ukrajini, prenele su ruske novinske agencije.

RIA Novosti je prenela njegove reči da je ta ideja “evoluirala”, dok je Interfaks javio da je Rjabkov rekao da je Moskva u “stalnom kontaktu” sa Grosijem, preneo je Rojters.

DOPISNIK “VOLSTRIT DŽORNALA”, Amerikanac Evan Gerškovič, priveden je u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), prenele su RIA Novosti.
FSB navodi da je 32-godišnji Gerškovič, dopisnik moskovskog dopisništva američkog lista, osumnjičen za špijunažu u korist vlade SAD.

RUSKI DRŽAVLJANIN ALEKSEJ Moskaljov, osuđen na dve godine zatvora jer je diskreditovao rusku vojsku, a njegova ćerka dodeljena staratelju, je uhapšen, rekao je danas za Rojters advokat Dmitri Zahvatov.

Ruski medij “SOTA” izvestio je ranije da je Moskaljov (54) uhvaćen u Minsku u Belorusiji.

Moskaljov je postao interesantan ruskoj policiji prošle godine kada je njegova ćerka Maša (12) nacrtala antiratnu sliku u školi, na kojoj se videlo kako Rusija ispaljuje rakete na ukrajinsku majku i dete, dodaje britanska novinska agencija.

indeksonline.rs/Tanjug